MOMIROVIĆ I VUJOVIĆ U LAZAREVCU: Otvoreni radovi projekta Čista Srbija u vrednosti od 48 miliona evra

Novosti online

20. 10. 2021. u 12:03

NA teritoriji opštine Lazarevac u kanalizacionu infrastrukturu i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda ulaže se više od 48 miliona evra, istakao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, zajedno sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović i predsednikom opštine Lazarevac Bojanom Stevićem, prilikom otvaranja radova na izgradnji komunalne infrastrukture u mesnoj zajednici Veliki Crljeni, u okviru projekta "Čista Srbija".

МОМИРОВИЋ И ВУЈОВИЋ У ЛАЗАРЕВЦУ: Отворени радови пројекта Чиста Србија у вредности од 48 милиона евра

Foto Novosti

U opštini Lazarevac u okviru projekta Čista Srbija biće izgrađeno 25.052,88. metara kanalizacione mreže i jedno postrojenje za preradu otpadnih voda koje će obuhvatiti 40.000 stanovnika. U Velikim Crljenima gradi se 52.597,59 metara kanalizacione mreže i jedno postrojenje za preradu otpadnih voda koje će obuhvatiti 20.000 stanovnika.

Ministarka Vujović istakla je da je projekat "Čista Srbija" od izuzetne važnosti jer će poboljšati kvalitet života građana Lazarevca, na čemu insistira i Ministarstvo zaštite životne sredine uz resorno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u okviru kojeg se izvodi projekat.

- Ovo je jedna od prvih lokacija gde počinje izgradnja kanalizacije, a ono što je još važnije jesu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koja će se izgraditi nakon ove prve faze. U planu Republike Srbije imamo preko devedeset prečišćivača u narednih pet godina koje ćemo izgraditi, i sve to ide ka ispunjenju zahteva Zelene agende - rekla je Vujović.

Foto Novosti

- Kada pričamo o ovom projektu, mi želimo da u narednih pet godina na teritoriji Republike Srbije više od osamdeset posto lokalnih samouprava bude pokriveno kanalizacionom infrastrukturom, postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, kako bismo naše otpadne vode izbacivali čiste u reke i kako bismo iz tih reka mogli da uzimamo čistu vodu za piće - naglasio je Momirović.

Foto Novosti

Stević je napomenuo da za građane opštine Lazarevac i mesne zajednice Veliki Crljeni početak izgradnje komunalne infrastrukture je od izuzetne važnosti, jer do sada je kanalizacija oticala kao otvoreni fekalni kolektor ispred njihovih domaćinstava, u formi septičkih jama.

- Plan je da svako domaćinstvo u centralnom gradskom jezgru kao i prigradskim mesnim zajednicama dobije kanalizaciju do 2025. godine - rekao je Stević.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024