VELIKI VOĐA, JOŠ VEĆI ČOVEK: Čitulja za Gadafija u Srbiji - 10 godina od brutalnog ubistva libijskog lidera

Novosti online

20. 10. 2021. u 10:31

DANAS se navršava 10 godina od brutalnog ubistva libijskog vođe Moamera Gadafija, a godišnjice se i ove godine setila Nada Sekulić, nekada glavna medicinska sestra u bolnici "Ajda" u Tripoliju, u kojoj su se lečili samo pukovnik, članovi njegove porodice i porodica četiri najbliža saradnika.

ВЕЛИКИ ВОЂА, ЈОШ ВЕЋИ ЧОВЕК: Читуља за Гадафија у Србији - 10 година од бруталног убиства либијског лидера

Foto: Novosti

- Na današnji dan pre deset godina brutalno je ubijen Moamer el Gadafi, predsednik Velike Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije Libije. Bio je veliki vođa svog naroda i još veći čovek. Večna ti slava, predsedniče, počivaj u miru - navodi se u čitulji koju su potpisali Nada i Đuro Sekulić.

Foto: Novosti

Nada Sekulić je bila deo medicinskog tima koji je svakodnevno bio sa Gadafijem neprekidno dve godine. Nakon smrti dva člana najuže porodice odlučila je da 1985. godine preko Zavoda za tehničku saradnju sa prijateljskim nesvrstanim zemljama ode na privremeni rad u Libiju, a raspoređena je u bolnici u Bengaziju.

Posle nepuna dva meseca saopšteno joj je da je odlučeno da bude deo Gadafijevog medicinskog tima. Sve vreme američkog bombardovanja Libije 1986. godine bila je uz Gadafija, iako su mnogobrojni službenici i lekari napuštali Libiju. Nada je ostala narednih godinu i po i zato je odlikovana libijskom Zlatnom medaljom zasluga za narod prvog stepena.

Moamer el Gadafi brutalno je ubijen pošto je prethodno svirepo mučen od strane pobunjenika u Libiji.

Libija, nekada jedna od najbogatijih afričkih zemalja, razorena je u krvavom ratu koji su izazvale zapadne sile, podržavajući pobunjenike koji su hteli nasilno da svrgnu Gadafija sa vlasti.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...