"FAJZER" EFIKASAN U SPREČAVANJU HOSPITALIZACIJE MLADIH: Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio izveštaj

Tanjug

19. 10. 2021. u 20:27

VAKCINA Fajzer/BioNTek protiv korona virusa bila je 93 odsto efikasna u sprečavanju hospitalizacija kod mladih osoba uzrasta od 12 do 18 godina, prema analizama koje su danas objavili američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

ФАЈЗЕР ЕФИКАСАН У СПРЕЧАВАЊУ ХОСПИТАЛИЗАЦИЈЕ МЛАДИХ: Центар за контролу и превенцију болести објавио извештај

Foto: Depositphotos

Studija je sprovedena u periodu od juna do septembra, kada je bila prisutna izuzetno zarazna delta varijanta korona virusa, prenosi Rojters.

Ipak, kako se navodi, podaci iz 19 pedijatrijskih bolnica pokazali su da je među 179 pacijenata hospitalizovanih zbog korona virusa čak 97 odsto bilo nevakcinisano, što je još jedna potvrda efikasnosti vakcine.

Izveštaj CDC nadovezuje se na ispitivanja koja je sprovela kompanija za ove starosne grupe, a koja su pokazala visok imunološki odgovor na korona virus, ali koja nisu osmišljena da pokažu efikasnost protiv hospitalizacije.

Vakcina Fajzer/BioNTek odobrena je za upotrebu kod dece od 12 godina, a kompanija traži odobrenje vakcine za upotrebu kod dece od pet godina.

Očekuje se da će panel stručnjaka savetnika američke Uprave za hranu i lekove kasnije ovog meseca razmotriti podatke o upotrebi ove vakcine na maloj deci.

"Podaci CDC pojačavaju važnost vakcinacije za zaštitu američke omladine od korona virusa", rekao je autor ove studije.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)