I TRI BEBE NA KISEONIKU: Epidemiološka situacija postaje sve alarmantnija, u bolnicama 25 trudnica i 79 maloletnih pacijenata

B. RADIVOJEVIĆ

19. 10. 2021. u 07:30

DVE bebe inficirane koronom su na kiseoniku u UKC Kragujevac, a još jedna u UKC Niš, potvrđeno je u ponedeljak "Novostima" u Ministarstvu zdravlja. Činjenica da na pragu šeste nedelje sa više od 6.000 novozaraženih dnevno, imamo i novorođenčad koja su zbog kovida na terapiji kiseonikom, epidemiološku situaciju, čini - alarmantnom.

И ТРИ БЕБЕ НА КИСЕОНИКУ: Епидемиолошка ситуација постаје све алармантнија, у болницама 25 трудница и 79 малолетних пацијената

Foto D. Milovanović

I ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar ocenio je u ponedeljak "da se čaša prelila" i da se "mora prekinuti lanac zaražavanja".

- Došlo je do dece, imaju ozbiljnu kliničku sliku, borimo se da prežive. Mi kao stariji imamo pravo da odlučujemo o svojim životima, ali koju odluku mogu da donesu deca? Moramo da prekinemo lanac prenošenja virusa - rekao je Lončar.

Na bolničkom lečenju trenutno je 79 dece, od toga njih 17 su bebe mlađe od godinu dana, naveo je Lončar:

- Tri bebe su na kiseoniku. U nedelju smo sa smanjenim testiranjem među 5.077 pozitivnih imali 300 dece. U kovid-centrima je i 25 trudnica, ozbiljno bolesnih, a nijedna nije vakcinisana.

Među obolelom decom u najozbiljnijem stanju su njih troje na respiratorima u Institutu za majku i dete, među kojima šestomesečna beba i dvoje tinejdžera.

Profesor dr Predrag Minić, pulmolog u ovom Institutu i član Kriznog štaba, navodi da je kod troje dece, koja su na respiratoru zbog kovida, došlo do izvesnog poboljšanja, ali i da su i dalje životno ugrožena.

Doktorka Olivera Ostojić, načelnik Dečje klinike KBC "Dr Dragiša Mišović", kaže za "Novosti", da je u ovom centru troje starije dece na kiseoniku, ali na malom protoku.

- Za razliku od prethodnih talasa epidemije, sada i deca sve češće imaju upale pluća izazvane kovidom - kaže dr Ostojić.

To što je zabeležen manji broj novozaraženih u nedelju, za dr Mirsada Đerleka, državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja, nije razlog za optimizam, što se potvrdilo već u ponedeljak sa 6.461 novoinficiranim i 52 preminulih:

- Već nedeljama smo na visokom broju novih pozitivnih. To što je imunizovano 54 odsto odraslih nije dovoljno za kolektivni imunitet, ali mislim da nas spasava od katastrofe. Nadam se da je ovo vrhunac delta soja i da će brojevi uskoro početi da padaju. Očekujemo da se to dogodi početkom novembra, ali to zavisi isključivo od nas.

Krizni štab će do kraja nedelje ponovo razmatrati pooštravanje mera. Medicinski deo insistira da se okupljanja ograniče na maksimalno pet osoba i da se, bar na deset dana, skrati radno vreme do 17 sati, a to bi se odnosilo na restorane, kafane, teretane, frizerske i kozmetičke salone...

POZIV SANU NA VAKCINACIJU

APELUJEMO na građane da se vakcinišu i da se pridržavaju svih preventivnih mera - poruka je komisije Srpske akademije nauka i umetnosti za praćenje i preduzimanje mera u vezi sa infekcijom kovid 19. Oni naglašavaju da je u SANU vakcinisano više od 80 odsto članova, te da je većina primila i treću dozu.

- Uz više poverenja u nauku, preispitivanje odluka donetih na osnovu poluinformacija i izraženiji osećaj kolektivne odgovornosti i savesti, uvereni smo da bismo kao društvo u celini mogli da izađemo iz začaranog kruga kovida 19 - navedeno je u saopštenju. (Lj. B.)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije