TOPLA DUŠA, NAŠ TOŠA: Odlazak Todora Mutavdžića, urednika "Novosti"

V. N.

18. 10. 2021. u 21:47

DUGOGODIŠNjI novinar i urednik "Večernjih novosti", Todor Toša Mutavdžić, izgubio je bitku sa opakom bolešću, sinoć, u svom domu u beogradskom naselju Stepa Stepanović.

ТОПЛА ДУША, НАШ ТОША: Одлазак Тодора Мутавџића, уредника Новости

Todor Mutavdžić

Napustio nas je u 74. godini života u naručju njegove voljene Mladenke, s kojom je proveo mladost od prvog dana saputništva na ušću dveju reka, u Zemunu, od koga su se jedva otrgli.

Ostala su sećanja u njegovim "Novostima" u kojima je verno uknjižio i prvi i poslednji dan radnog veka. I danas se, među njegovim ispisnicima, pa i mlađim kolegama, prepričava reportaža o čunu sa Morave. Kao i o Leskovcu u koji je iz prestonice sa diplomom istoričara umetnosti, otišao da bude dopisnik. Bez reči. Bez pobune. Bila su to vremena kada je prestižno biti dopisnik "Novosti". Kada su priče o malim ljudima "ispisivale" velike tiraže. Bilo je vreme...

Bio je urednik "kraljice novinarstva" - Nedelje, revije "Zov", a sve je to potpisivao sa strašću i ljubavlju - u zrelim uredničkim godinama, kao da je na prvom zadatku. Ali, ono, najvrednije što je potpisao je njegovo ljudsko trajanje. U našim memorijama ostalo je da se protivio svakoj vrsti ništavila. Gramzivosti. Prostakluku i zlu u nama. I nije bilo nikog ko mu za ljudskost nije odavao priznanje. Poželeo s njim da provede vreme kada, on, posle potpisivanja prvog primerka "Novosti", subotom u pola pet, okupi dežurnu ekipu u "Prešernu" i nazdrave, za naredni dan onom "mučenicom" kakve nigde nije bilo kao tih popodneva u pokojnom "Prešernu".

Baš smo voleli tog našeg Tošu. Duhovitog, vrednog i - dobrog čoveka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere