CENA PILULE 400 DOLARA: Srbija prva u Evropi nabavlja najnovije lekove protiv korone

Lj. BEGENIŠIĆ

18. 10. 2021. u 09:45

SRBIJA je nabavila najnovije lekove protiv virusa korona, nadam se da ćemo američki lek MSD imati prvi u Evropi, a cena jedne pilule košta 400 dolara.

ЦЕНА ПИЛУЛЕ 400 ДОЛАРА: Србија прва у Европи набавља најновије лекове против короне

Foto Z. Jovanović

Ovo je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da će u narednih nedelju dana primiti treću dozu kineske vakcine i pozvao građene da i oni to učine.

A treću dozu vakcine juče je primila premijerka Ana Brnabić koja je najavila sednicu Kriznog štaba za ovu nedelju.

- Broj preminulih užasno zabrinjava, samo kada bi se ljudi vakcinisali, bili bismo u stanju da spasemo živote - rekla je premijerka i istakla da se nije odustalo od kovid-propusnica.

Istovremeno, u Srbiji je od poslednjeg preseka potvrđeno 5.077 novih slučajeva virusa korona od 15.437 testiranih uzoraka. Od kovida 19 preminule su još 53 u je 275 kovid pacijenata.

Premijerka Brnabić prima treću dozu vakcine, Foto Tanjug

Inače, predsednik Vučić je najavio da vakcina "moderna" u Srbiju stiže u novembru, te da će naša zemlja uskoro imati 1,5 miliona doza proizvedenih u "Torlaku".

- Fabrika vakcina za kineski "sinofarm" napreduje, a sada radimo na širenju kapaciteta u proizvodnji vakcina, očekujem da će kineska vakcina već od leta početi da se proizvodi u Srbiji - kazao je predsednik.

Premijerka Ana Brnabić istakla je da država nije odustala od kovid-propusnica i da se polako sprema njihovo uvođenje.

- Ali pre toga razmatramo šta možemo da uradimo da bi bilo što manje zloupotreba, čekamo kako bi se apelovalo na ličnu odgovornost - istakla je ona.

- Kovid-propusnice su mehanizam koji je dosta marketinški. Na njima nemate fotografiju, a fotografije ne smemo da vučemo iz baze podataka MUP, zato što bi to bila obrada ličnih podataka na način koji nije predviđen zakonom. Razgovarala sam sa poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da bismo videli šta je to što možemo, a šta je to što ne smemo. Muka je velika, jer u izuzetno teškim okolnostima treba da se nađe najbolji recept da sačuvamo ljudske živote.

Američki lek MSD, Foto Arhiva

Premijerka je navela da je vakcinacija učinila da broj hospitalizovanih ne prelazi 6.500, ali i naglasila da su zdravstveni radnici umorni.

- U Srbiji je do sada vakcinu protiv kovida primilo ukupno 23,51 odsto mladih, što je i dalje slab odziv, prvu dozu primilo je 54,4 odsto građana, revakcinu nešto manje, dok je treću dozu primilo više od 14 odsto populacije - navela je premijerka i apelovala na starije od 12 godina da se odazovu pozivu za imunizaciju.

Ana Brnabić je istakla i da još nije upućena nijedna prijava za lekare koji pacijentima ne preporučuju vakcinu i da se na mobilni telefon koji je Ministarstvo zdravlja stavilo u funkciju (064/88114059) radi prijave, samo javljaju antivakseri koji prete.

Foto AP

Kako je rekla, najjasnija paralela je da je "lekar koji ne veruje u vakcine isto što i sveštenik koji ne veruje u Boga" i pozvala sve ljude da se jave na telefon i prijave lekare koji bez jasnog medicinskog razloga ne preporučuju vakcinaciju.

Više kazni za nepoštovanje mera

POMOĆNIK ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković istakao je da su kontrole rigorozne, te da su u fokusu tržni centri, gradski prevoz, prodavnice i ugostiteljski objekti.

- Nadzor je bio 30 odsto veći, izvršeno je više od 4.500 nadzora, broj izrečenih prekršajnih prijava je 100 odsto veći, a izrečeno je više od 21 milion dinara kazni.

Više od 50 tržnih centara i hipermarketa je kažnjeno, a kazne su 300.000 i 150.000 dinara, u javnom saobraćaju bilo je kazni od 5.000 dinara - nabrojao je Stamenković.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije