SUSRET SA ISTORIJOM - JOVANKU OTERALE "SESTRE KESLER": Poslednji zajednički dani najpopularnijeg jugoslovenskog bračnog para

Ivan Miladinović

17. 10. 2021. u 17:00

TITO i Jovanka su opet u žiži interesovanja najšire javnosti.

СУСРЕТ СА ИСТОРИЈОМ - ЈОВАНКУ ОТЕРАЛЕ СЕСТРЕ КЕСЛЕР: Последњи заједнички дани најпопуларнијег југословенског брачног пара

Tito, Jovanka i Dolanc, Foto Arhiv "Novosti" i "Borbe"

Priča o najpopularnijem bračnom paru prošlog veka, s ovih naših jugoslovenskih prostora, izgleda da nije ispričana do kraja. Uzdizanjem kulta ličnosti Josipa Broza, građen je i svojevrstan mit o njegovoj životnoj saputnici. "Naša Jole", lebdelo je na usnama gotovo svih Jugoslovena, naročito ženskog dela populacije, prilikom svakog njenog pojavljivanja, naravno u pratnji neprikosnovenog "najvećeg sina naroda i narodnosti".

Bivalo je to tako do avgusta 1977. godine, kada je maršal krenuo put Moskve i Pekinga. Oči svetskih medija bile su tada uprte u Broza i njegovu delegaciju. Bio je prvi državnik koji je u istom potezu posetio Sovjetski Savez i Kinu. Ovaj put izazvao je posebno interesovanje i u zemlji. Građane i radne ljude SFR Jugoslavije, svikle na Brozova spektakularna i luksuzna putovanja, nije mnogo dodirivao značaj posete Moskvi i Pekingu, već činjenica što pored njega nije bila njegova životna družbenica. "A gde je Joka?", bilo je pitanje koje retko koji građanin ondašnje zemlje nije izgovorio.

Novogodišnji ples, Foto Arhiv "Novosti" i "Borbe"

U ČUDU su se našle i jugoslovenske diplomate širom sveta. Centrali u Beogradu pljuštali su zahtevi za objašnjenje šta se to dogodilo. "Hitno nam pošaljite instrukcije kako da postupamo kada nas pitaju za Brozove", glasilo je pitanje iz svih ambasada. Depeša iz Berna, upućena početkom oktobra, najbolje ilustruje stanje u kome su se našle diplomate:

"U poslednjih 5-6 dana, pojavile su se prve vesti o odsustvu drugarice Jovanke Broz iz javnog života... Jučer, više listova objavili vesti dopisnika iz Beograda: Basler cajtung, Berner tagblat i dr.

Izričito spekulativno i vulgarno, navodi se da je Jovanka Broz u zatvoru zbog 'proruske konspiracije', da je 'razotkriveni agent CIA, da upletena u jednu visokopolitičku intrigantsku igru, da su nacionalistički nastrojeni Srbi pokušali preko nje da uplivišu na predsednika da zauzme antihrvatske stavove, da je imala ranije za ljubavnika jednog visokog rukovodioca iz predsednikove pratnje, koji je sada u zatvoru, što opet nije ništa objavljeno za javnost, da u Jugoslaviji ima na stotine političkih zatvorenika slično kao i u SSSR-u, zatim da je operisana u Švajcarskoj i da ima imanje na Lemanskom jezeru i sl.

Bračni par u vinariji na Vangi, Foto Arhiv "Novosti" i "Borbe"

U vestima se navodi da je ovo glavna tema u diplomatsko koru u Beogradu i na prijemima. Kolege diplomati nas ovde pitaju o čemu se radi.

Dostavljeno: kabinetu saveznog sekretara, kabinetu predsednika Republike, drugovima Doronjskom, Kardelju, Bakariću, Stamboliću, C. Mijatoviću, Koliševskom, V. Žarkoviću, Hodži, Dolancu, Pov. arhivi."

I VODEĆI svetski listovi pišu poput švajcarskih. Naslovi su: "Tito naredio istragu nad sopstvenom suprugom", "Titova žena zadržana radi ispitivanja", "Ispitajte moju suprugu, naređuje Tito", "Rascep u kuhinjskom kabinetu", "Tito izlazi sa jednom pudlicom, drugu je uzela Jovanka"... Zbunjene su i diplomate mnogih država. Žiskar d`Esten, francuski predsednik, preko beogradske ambasade traži da mu se odgovori da li će Jovanka biti u delegaciji prilikom predstojeće Titove posete Parizu. Zanimalo ga je da li je prva dama Jugoslavije bolesna, ili je pala u političku nemilost. Francuzi su preko Olafa Inhlaua, operativca CIA, došli do saznanja da grupa srpskih političara ubeđuje Jovanku da posle Titove smrti preuzme ulogu čuvara njegovog nasleđa. I da ono što se dešava u Beogradu miriše na aferu kineske "bande četvorice". Žiskar je dobio odgovor - Jovanka neće biti sa maršalom - razlog protokol nije naveo.

Tito i Jovanka na početku braka , Foto Stevan Kragujević

U arhivu Ministarstva spoljnih poslova nalazi se još jedan zanimljiv dokument iz tog perioda. Dok je Broz bio u poseti Francuskoj, ambasador iz Lisabona šalje 14. oktobra 1977. depešu našoj delegaciji u Pariz:

"Portugalski ambasador u Beogradu, A. Gera, preneo mi sinoć, nakon razgovora koji imao s Antoniom Ramaljom Janešom, portugalskim predsednikom, da se predsednik pita kako da formuliše kraj zdravice, tj. da li da u nazdravljanju uključi i drugaricu Jovanku Broz.

Odgovorio mu da mislim da je to sasvim prirodno, bez obzira na to što druga predsednika u ovoj poseti supruta ne prati. I naš predsednik će nazdraviti suprugi pr. Janeta, koja takođe neće biti prisutna na večeri. Gera prihvatio i dodao da i sami razmišljaju u tom smislu. Molimo mišljenje."

U MEĐUVREMENU, i u zemlji su počele razne priče i tračevi, najpre šapatom, a potom sve glasnije. Najobavešteniji, bliski Predsedništvu države i Predsedništvu CK SKJ, širili su različite verzije Jovankinog odsustvovanja sa spektakularnog puta. Najubedljivija verzija je bila da Jovanka nije htela da putuje, odnosno da je svoj odlazak uslovljavala određenim zahtevima, koji joj nisu ispunjeni. Navodno je tražila da ne putuje Titov ađutant admiral Dušan Vilović sa kojim je imala težak incident. Jovanka je, u afektu, pljunula prema njemu i kako je Vilović docnije ispričao, već je digao ruku da je ošamari, ali se zbog Tita uzdržao. Taj isti izvor tvrdi da koliko se admiral uzdržao Jovanka nije, i ošamarila je Dolanca. Drugi njen uslov je bio i da ne putuje izvesna Darjana Grbić, koja se već duže vreme nije odvajala od Tita i koju su svuda predstavljali kao "fizioterapeutkinju", a još češće i kao "stenodaktilografkinju" koja je u to vreme imala 29 godina.

Inače, ta žena prvi put je primećena u jesen 1973. na Brionima. Vršljala je usamljena po hotelu "Neptun" kao po svom dvorištu. Bila je mlada, lepa, vitka i izazovna u uskim farmerkama. Na pitanje Koče Popovića i novinarke Dare Janeković, šta ona zapravo radi "u tajnom Titovom carstvu", nonšalantno je odgovorila: "Dosađujem se".

MLADA dama krenuće na put u Sovjetski Savez, Severnu Koreju i Kinu. Mlađi novinari pravili su na njen račun svakojake šale. A stariji se pravili da to ne čuju. Darjana Grbić je već bila poznato lice pratiocima Josipa Broza na raznim putovanjima. U početku je putovala avionom broj dva, koji je uvek išao ispred Titovog i stizao na odredište prvi, kako bi prateće službe imale vremena da se pripreme za rad. U tom avionu bila je većina Titovog obezbeđenja, snimatelji, novinari, prevodioci i druge službe. U ekspediciji za put u Sovjetski Savez, Koreju i Kinu, Darijana više nije bila u avionu broj 2, bila je uz Tita. Međutim, opšta konsternacija svih članova delegacije i Brozove pratnje nastala je kada se ona pojavila odmah uz Tita i Brežnjeva na polaganju venca na grob Neznanoga junaka, ispod zidina Kremlja. Još veće iznenađenje izazvala je pojava druge mlade žene, koja je poprilično ličila na nju. Ispostavilo se da je to njena rođena sestra Radmila. Veličanstven prizor: dve mlađahne "sestre Kesler", 85-godišnji Tito i nešto mlađi Brežnjev. Slika za bogove, ali i za novinare i snimatelje koji su stajali nasuprot, i mogli su sve dobro da osmotre, ali nisu smeli i da zabeleže.

PO POVRATKU iz Kine Tito je nakratko svratio do Užičke 15, spakovao najosnovnije stvari i produžio za Karađorđevo. Jovanka je ostala sama, izolovana i zaboravljena. Obraća se ljudima koji su imali najveći uticaj na Tita: zove Stevu Krajačića, piše pismo Miroslavu i Beli Krleži... Moli Daru Janeković da je poseti na Dedinju. Krleža će neposredno pred smrt potvrditi da je to pismo stiglo na Gvozd 23, ali uz opasku: "To je točno, ali iz pisma nije nam bilo jasno što se zapravo u Beogradu događa". Ni Krajačić nije negirao da se Jovanka obraćala njemu. Dara Janeković je o susretu iz tog vremena napisala: "Posjetila sam je u Užičkoj 15, u njezinu i Titovu domu... Sve je to bio dogovorio Krajačić.

Bila je tada uznemirena, zabrinuta i zaplašena. Čak mi je doslovce rekla da se boji.

Pitala sam je kako to da nije pratila Tita na napornom i dugom putu. Ustala je u tom trenutku, otišla u susjednu prostoriju i vratila se s papirom u ruci. Pružila mi je da pročitam. Na nepunoj stranici teksta, potpisanog od šefa Titovog kabineta Baturine, bilo je napisano da Jovanka ne putuje, tako je odlučeno."

Veda Zagorac, Titova saradnica iz rata, posetila ga je tih dana sa svojim suprugom Zdravkom Pečarom. Veda ga je upitala šta se to događa s njim i s Jovankom. Dodala je da to mnoge njihove iskrene prijatelje zabrinjava i da im to "teško pada". Tito je, odmahnuvši rukom, rekao: "Nervira me, ne mogu više da je podnosim".

Vrh države umešan u zaveru

O UMEŠANOSTI vrha jugoslovenskog rukovodstva u razlaz predsedničkog para još 1975. godine dok su boravili u vili Igalu ostao je zapis Pere Simića, Titovog biografa i bivšeg glavnog urednika "Novosti":

- U Boki kotorskoj su se iznenada obreli potpredsednik Predsedništva SFRJ Petar Stambolić, sekretar Izvršnog biroa Predsedništva SKJ Stane Dolanc, predsednik jugoslovenske vlade Džemal Bijedić i ministar odbrane general Nikola Ljubičić. Uz pomoć Edvarda Kardelja izveli su Tita iz rezidencije u Igalu i odveli ga na "Galeb", koji je bio usidren u Kumboru, da bi ga ubedili da mu od Jovanke preti životna opasnost. Da bi ga u to ubedili, poveli su sa sobom profesora Bogdana Brecelja, Titovog ličnog lekara, i generala Marka Rapa, šefa Titovog obezbeđenja. Prvi je trebalo da potvrdi da se Jovanka nalazi u nervnom rastrojstvu, a drugi da ona u tašni ima neki mali pištolj, koji bi u napadu psiho-krize mogla upotrebiti protiv Tita.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća