SRBIJA OBEZBEDILA I "SOTROVIMAB": Evo kako se koristi ovaj lek koji je veoma efikasan kod pacijenata obolelih od kovida

V. N.

17. 10. 2021. u 13:00

SRBIJA je obezbedila lek "sotrovimab", koji će u jednoj dozi ambulantno biti primenjivan kod kovid pacijenata u prvih 10 dana ako imaju visoke faktore rizika, izjavila je direktorka Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

СРБИЈА ОБЕЗБЕДИЛА И СОТРОВИМАБ: Ево како се користи овај лек који је веома ефикасан код пацијената оболелих од ковида

Sanja Radojević Škodrić, Foto Tanjug

Ona je istakla da je reč o leku velike efikasnosti i bezbednosti koji je obezbedio predsednik Aleksandar Vučić.

- Primenjuje se kod pozitivnih pacijenata u prvih 10 dana ako imaju visoke faktore rizika da dođe do teške faze bolesti i eventualno smrti. Lek se primenjuje ambulantno, u obliku infuzije, jedanput, i zaista je pokazao izuzetno visoku efikasnost - objasnila je Radojević Škodrićeva.

Dodala je da se lek nalazi na listi lekova koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija, i u američkom je protokolu za lečenje.

Foto Novosti

Istakla je da je taj lek iz grupe neutrališućih antitela, u koju spadaju i "regeneron bamvabivinab" koji je obezbeđen pre nekoliko meseci.

Direktorka RFZO je rekla da je Srbija potpisala i ugovor sa MSD kompanijom za najnoviji lek "molnopiravir", kojim je trenutno zaokupirana svetska i domaća stručna javnost.

- Lek je u kliničkim studijama pokazao izuzetne rezultate i treba da se registruje do kraja godine kod amerčke, a zatim i evropske agencije. Odmah nakon registracije će zemlje koje su potpisale ugovor dobiti ovaj lek. Srbija je potpisala ugovor paralelno sa Amerikom i mi smo prva zemlja u Evropi koja će dobiti lek - rekla je ona.

Naglasila je značaj blagovremenog potpisivanja ugovora jer se tako obezbeđuje prednost u dobijanju količina leka.

- Zemlje koje su potpisale ugovore su se obezbedile ne samo prve da dobiju lek, nego da dobiju i količine koje su potrebne za građane - rekla je Radojević Škodrićeva.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024