PODIZANJE SVESTI: Kampanja UNICEF-a posvećena mentalnom zdravlju mladih

Tanjug

13. 10. 2021. u 07:28

UNICEF u Srbiji je pokrenuo kampanju posvećenu podizanju svesti o mentalnom zdravlju mladih pod nazivom "Iz mog ugla", a početak kampanje obeležen je u utorak projekcijom kanadskog filma „Povezivanje tačkica" o iskustvima mladih širom sveta, čije prikazivanje je podržala ambasada Kanade u Srbiji.

ПОДИЗАЊЕ СВЕСТИ: Кампања УНИЦЕФ-а посвећена менталном здрављу младих

Foto: Depositphotos

Podaci UNICEF-ovog izveštaja „Stanje dece u svetu” pokazuju da je svako sedmo dete na globalnom nivou direktno pogođeno merama protiv pandemije, dok je više od 1,6 milijardi dece pretrpelo neki gubitak u pogledu obrazovanja.

U Srbiji je U-Report anketa pokazala da 50 odsto ispitanika izveštava da im je raspoloženje lošije nego pre pandemije, a 11 odsto kaže da se nijednom nije osećalo srećno, opušteno i motivisano, tokom prethodne dve nedelje.

Mentalno zdravlje često nije u središtu pažnje javnosti, a postoji i značajna društvena stigma u vezi sa traženjem stručne pomoći.

Cilj kampanje „Iz mog ugla” jeste da se podigne svest javnosti o važnosti mentalnog zdravlja i podstaknu adolescenti da se obrate za pomoć, ukoliko im je ona potrebna.

 - UNICEF je pokrenuo ovu kampanju jer želimo da se uhvatimo u koštac sa stigmom koja sprečava mlade ljude da govore o svojim problemima i traže pomoć. Udruženi sa vladom, partnerima poput kanadske ambasade u Beogradu, javnim i privatnim sektorom i mladim ljudima, radimo na ponovnom osmišljavanju sistema mentalnog zdravlja u Srbiji i na tome da on više odgovara potrebama mladih - rekla je Josi Ečeveri Burkhard, zamenica direktorke UNICEF-a u Srbiji.

UNICEF u oktobru pokreće i platformu na internetu za mentalno zdravlje, kako bi se mladima i onima koji im pružaju podršku (roditelji, nastavnici, škola, socijalni radnici, itd.) obezbedile relevantne i tačne informacije o mentalnom zdravlju.

Ova platforma omogućiće mladima da se informišu o postojećim uslugama, kao i da pristupe savetovanju preko interneta.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...