RUSKO NAORUŽANJE NA SAJMU PARTNER 2021: Raketni sistemi, bespilotne letelice, avioni-amfibije u Beogradu (VIDEO)

Novosti online

12. 10. 2021. u 20:36 >> 20:36

IZLOŽBA „Rosoboroneksport“ AD, predstavljena na međunarodnom Sajmu „Partner-2021“ jedinstvena je prilika da se javnost upozna sa dostignućima ruske vojne tehnike.

РУСКО НАОРУЖАЊЕ НА САЈМУ ПАРТНЕР 2021: Ракетни системи, беспилотне летелице, авиони-амфибије у Београду (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Tim povodom generalni direktor ove kompanije Aleksandar Mihejev je istakao je da će ova manifestacija dati novi zamah rusko-srpskoj bilateralnoj vojno-tehničkoj saradnji

Štandovi sa ruskom vojnom opremom uvek su bili i ostali atrakcija na svim svetskim sajmovima naoružanja. Na ovogodišnjem desetom jubilarnom međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme u Beogradu, kompanija Rosoboroneksport predstavila je najnovije modele savremenog protivvazdušnog raketnog sistema „Viking“, bespilotne letelice „Orlan-10E“ i mnogofunkcionalnog aviona-amfibije Be-200, koji je je učestvovao u gašenju požara širom Evrope, i u Srbiji.

SNAŽNIJA SARADNjA RUSIJE I SRBIJE

Generalni direktor Rosoboroneksporta Aleksandar Mihejevjev rekao je da poslednjih godina zahvaljujući naporima i stavu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića nivo saradnje između naših zemalja je značajno porastao.

- Obim i spektar pitanja danas se značajno izdvajaju na evropskom tržištu i imaju stabilno pozitivan vektor rasta. Radimo na temama za sve vidove i rodove oružanih snaga u okviru direktnih isporuka proizvoda, industrijskog partnerstva, kooperacije, između ostalog i u interesu trećih zemalja, kao i u okviru uvoza srpskih proizvoda u Rusiju.

Glavna atrakcija na štandu je izviđačko-udarna bespilotna letelica „Orion-E, oklopno vozilo BT-3F, zatim napravljen na bazi najnovije unificirane borbene platforme „Bumerang“ oklopno vozilo K-16 kao i borbeno vozilo pešadije K-17. Takođe, jedinstveni na svetskom tržištu posetiocima su predstavljeni i lagani amfibijski tenk „Sprut-SDM1“, reaktivni višecevni bacač projektila „Tornado-G“, vozilo iz porodice „Tajfun-K“, kao i čamci projekta 031160E i BK-16E.

Foto: Printscreen/Jutjub

Ocenjujući ovogodišnju ponudu na Sajmu naoružanja ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko rekao je za Sputnjik da je izložba veoma zanimljiva ali da bi se u ovom slučaju oslonio na mišljenje ruskih stručnjaka koji su došli u Beograd i koji kažu da su srpski vojnotehnički proizvodi veoma jasan i naglašen napredak.

„Oni su rekli da je u odnosu na prošlu godinu, ovo velika razlika što svara dodatne pooljne uslove za našu biletarnu saradnju na višem nivou. Što se tiče isporuka sa naše strane imamo ugovor a biće još, i mi smo otvoreni za razgovor. Moguće je očekivati da će saradnja Srbije sa Rusijom postati još snažnija i uticajnija, i u Evropi i na celoj zemaljskoj kugli“.

ŠIROKA LEPEZA MUNICIJE

Na štandu Rosoboroneksporta svoje proizvode prezentuju ruska preduzeća. TPK „Argus-NB“ je izložio liniju termovizijskih nišana različite namene, „Dedal-NB“ AD optički i televizijski nišan, GK „Stilsoft“ autonomne komplekse za video o teplovizijsko posmatranje „AVANPOST“ i „MUROM“, kao i sistem za zaštitu i video posmatranje produženog perimetra „VIDEOZASLON“. Kompanija „Polus-ST“ je prikazala makete mobilnog alarmnog sistema „KAJMAN“ i sistem zaštite perimetra „Radio barijera“.

Na štandu su prikazane i makete 30 mm borbenog modula na daljinsko upravljanje 32V01 i 57 mm automatskog lakog topa AU-220M, koji su montirani na srpskoj oklopnoj tehnici. Po rečima ruskih stručnjaka ovo je sjajan primer i pokazatelj mogućnosti saradnje ruskih i srpskih proizvođača odbrambenih proizvoda.

U okviru ove jedinstvene ruske izložbe Rosoboroneksport je organizovao štandove za holdinge Državne korporacije Rosteh Tehnodinamika i Švabe. Kompanije u sastavu Tehnodinamike posetiocima sajma su prikazale široku lepezu municije za različite vrste oružja i vojne tehnike, dok je Švabe predstavila proizvode u okviru deverzifikacije proizvodnje proizvoda civilne namene.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije