VUČIĆ OTVORIO SAJAM NAORUŽANJA: Naš osnovni cilj je održanje mira i stabilnosti (VIDEO/FOTO)

Novosti online

12. 10. 2021. u 12:22

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić otvorio je 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2021" na Beogradskom sajmu.

ВУЧИЋ ОТВОРИО САЈАМ НАОРУЖАЊА: Наш основни циљ је одржање мира и стабилности (ВИДЕО/ФОТО)

Foto: Đ. M.

- Za početak bih želeo da čestitam na organizaciji Sajma. Srbija danas promoviše multilateralizam, domaćini smo predstavnicima delagacija iz čak 117 zemalja sveta, dok istovremeno organizujemo jedan od najznačajnijih sajmova - rekao je Vučić na početku svečanosti.

Foto: Đ.M.

Kako je naglasio, naš osnovni cilj je očuvanje mira i stabilnosti.

- Važno je da razvijamo našu odbrambenu sigurnost da ne bismo bili ugrožavani - rekao je Vučić.

Foto: Đ. Marković

Vučić je naglasio da idemo u korak sa svetom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objava koju deli Aleksandar Vučić (@avucic)

Predsednik je istakao da su na sajmu prikazani najveći poduhvati srpske odbrambene industrije i dodao da je za Srbiju važno da izabere one kategorije naoružanja u kojima možemo da se takmičimo na tržištu sa ostalim zemljama. 

Foto: Đ. Marković

- Omiljeno oružje našeg Generalštaba je „lazar 3”. Ljudi treba da znaju da ni običan „lazar”, a ni „lazar 2” nisu bili deo naše vojske. Danas to jesu. Idemo u korak sa svetom - kazao je Vučić.

Foto: Đ. Marković

- Postaraćemo se da cena bude razumna, ali kupci će dobiti kvalitetan proizvod.

Na kraju je poželeo uspešnu realizaciju, a gostima da se osećaju kao kod kuće.

- Dobro došli i dolazite nam češće - zaključio je Vučić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objava koju deli Aleksandar Vučić (@avucic)

On je obišao sajam i vojnu tehniku koja je tu izložena. Pridružili su mu se sin i supruga Miroslava Lazanskog. 

Foto: Đ.Marković

 

Vučić je takođe otkrio borbeno vozilo "lazanski", nazvano po preminulom ambasadoru i novinaru Miroslavu Lazanskom.

Foto: Đ. Marković

Predsednik je primetio potpis Miroslava Lazanskog, dok je njegova supruga Tamara Lazanski prokomentarisala da je to potpis iz njegovog starog pasoša. Ona je naglasila da bi Miroslav bio ponosan na to što ovo vozilo nosi njegovo ime. 

Foto: Đ. Marković

Vučić je prišao vojnicima i upitao ih kako su zadovoljni puškama koje nose, na šta su oni odgovorili da jesu, a naglasili su da im je draža puška sa kraćom cevi. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objava koju deli Aleksandar Vučić (@avucic)

Predsednika su privukli i vojnici u gili odelima, koja se bojom prilagođavaju okolini. Posebno ga je obradovalo to što ih proizvodi Jumko iz Vranja.

Foto: Đ. M.

Na štandu kod ruske kompanije Tehnodinamika predsednik se posebno zadržao da bi razgledao tenkovske projektile, a dobio je na poklon knjigu o Rusiji. 

Ceremoniji prisustvuju predstavnici firmi koje izlažu, pripadnici oficirskog kora, ali i strane delegacije.

Tokom posete sajmu Vučić se sastao sa načelnikom Generalštaba Nacionalne narodne armije Narodne Demokratske Republike Alžir, generalom Saidom Šengrihom.

Predsednik se posle sastanka još jednom obratio prisutnima.

- Srećan sam zbog svega što sam video danas ovde. Mogli smo da vidimo čak 25 izlagača iz Rusije, Kine, SAD.

Foto: Đ. M.

Vučić je naglasio da moramo da idemo u korak sa svetom, pa čak i da idemo ispred. 

- Mogli ste da vidite i naša oklopna vozila iz Priboja, Čačka, Lučana, Zemuna. Neki žele da kupe fabriku u Lučanima, ali trenutno nismo zainteresovani za prodaju - rekao je Vučić.

Foto: Đ. Marković

Pitanja novinara

Odgovarajući na pitanje o Samitu "Nesvrstani" i izjavi Vjose Osmani, Vučić kaže da oni misle da je politika u svakodnevnim napadima na Srbiju, te da se problemi rešavaju ako se da što agresivnija i žešća izjava.

- Nisam video izjavu Vjose Osmani, misle da je politika napad na Srbiju. Misle da se problemi rešavaju ukoliko date što agresivniju izjavu, a dovoljno je na Tviteru da iznesete svoje mišljenje. Mi nikoga ne obmanjujemo, ne lažemo. Nismo samit iskoristili za manipulaciju, iskoristili smo ga za promociju Beograda. Usred korone organizujemo Samit i uspešniji je od onoga pre deset godina. To je moj odgovor onima koji drže predavanja, važni su rezultati.

Foto: Đ. Marković

O energetskoj krizi

- U velikom smo problemu svi i ako ne otputujem, probaćemo da napravimo mapu dugoročnih i kratkoročnih poteza. Nastavićemo da ulažemo u energiju, ali i eksploataciju fosilnih goriva kako bismo obezbedili svoju zemlju. Nastavićemo da ulažimo u obnovljive izvore energije, u eksploataciju fosilnih izvora kako bismo imali naftu, a pronalazimo i nove načine i razgovaramo sa stranim partnerima - kaže Vučić i dodaje da nećemo dozvoliti krizu u našoj zemlji.

Foto: Đ. Marković

Verujem da je važno da promovišemo ono što proizvodimo

- Mislim da je slučajno, ali bih voleo da je namerno, to što su cene pristojne. Ne mislim da je to loše. Želim da poručim ljudima u Krušiku, zbog njegovog višegodišnjeg uništavanja od strane tajkuna, oni će dobiti svoje zdravstvene doprinose - rekao je Vučić, dodajući da se nada dobrim ugovorima na Sajmu.

Predsednik je rekao i da misli da ne treba da se dolazi službenim automobilom na sednicu stranke. 

- Službene automobile treba da koriste samo štićena lica. Stopostotno podržavam vaš zahtev, i pobrinućemo se da to promenimo. To je sramota, kao što je sramota potrošiti 619 miliona evra narodnih para - kaže Vučić.

Foto: Đ. Marković

O slučaju Jovanjica

- 6357 puta ste do sad obmanjivali javnost, tako da sam siguran da ćete da mi se izvinite, kao što ćete da mi se izvinite za to što je moj brat napao bubrezima pendreke. Posao tužilaštva je da donese presudu, ali Jovanjica nije u rangu ubistva i pravljenja ćevapa. Molio bih baš N1 da dođe i da odabere poligrafistu i na svako pitanje ću da odgovorim. Meni je važno da je pravosnažnom odlukom jasno da ste vi obmanjivali javnost.  

Dok me napadaju u Hrvatskoj znači da radim nešto dobro za svoju zemlju.

Foto: Đ. M.

Hrvati predlažu izgradnju nuklearne elektrane

- To im je najpametnije, samo mi nemamo pare za to. Njima će možda EU da da novac. Trebaju ogromne pare za to. To je 12-13 milijardi. Mi ćemo na obnovljive izvore sa milijardu i po, što bismo onda gradili nuklearku. Ona je odlična, ali nemamo novac. Sada su se svi setili da ih zidaju, Hrvati su se setili mnogo pre nekih drugih. Odoše cene sirovina u nebo, to će značiti povećanje cena svega. Muka živa, ali borićemo se i pronalazićemo rešenja - rekao je on.

Foto: Đ. M.

- Ne treba Amerika da odlučuje o našem naoružanju, dajte da ukinemo državu, ne treba nam ako će neko drugi da odlučuju za nas. Imaćete tople sobe zato što nisam slušao bilo koga drugog. To je simbol politike koju vodim. Naravno da smo na evropskom putu, ali odluke donosimo sami. Srbija je nezavisna zemlja. Ja sam srećan što ne služimo nikome osim svom narodu. Lakše je da sve kupimo, ali tad nemate slobodu i nezavisnost. Sad smo našli kragujevačko vozilo za tri puta manje novca.

Foto: Đ. M.

- Nismo ni sa kim pričali o našim problemima ličnim. Nebojša dobro radi svoj posao kao ministar Odbrane i nije bilo neodgovornosti u njegovom radu dosada. To šta imam da kažem Nebojši, rekao sam mu pre godinu dana. 

- Ukupno na političkoj sceni 61 posto je o meni negativnih tekstova. Toliko o diktaturi i koje u stvari žrtva tih napada. Ono što je pitanje države rešavaju državni organi, a naše lične stranačke stvari rešavamo sami - zaključio je Vučić.

Foto: Đ. M.

Foto: Z. Jovanović

 

Foto: Z. Jovanović

 

Foto: Z. Jovanović

 

Foto: Z. Jovanović

 

Foto: Z. Jovanović

 

Foto: Z. Jovanović

 

Foto: Z. Jovanović

 

Foto: Z. Jovanović

 

Foto: Z. Jovanović

 

Foto: Z. Jovanović

 

Foto: Z. Jovanović

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (18)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati