METEOROLOG ČUBRILO OBJAVIO NAJNOVIJU PROGNOZU: Narednih dana prava jesen, očekuju se obilnije padavine, a evo kad stiže pogoršanje

Novosti online

07. 10. 2021. u 07:48

U SRBIJI će danas biti oblačno, vetrovito i hladnije vreme sa kišom.

МЕТЕОРОЛОГ ЧУБРИЛО ОБЈАВИО НАЈНОВИЈУ ПРОГНОЗУ: Наредних дана права јесен, очекују се обилније падавине, а ево кад стиже погоршање

Foto: A. Stevanović

Duvaće umeren, povremeno i jak istočni i jugoistočni vetar, u košavskom području i olujni, a na jugu Banata povremeno i sa orkanskim udarima. Najniža temperatura od osam stepeni do 13, najviša dnevna od 12 do 17.

Meteorolog Marko Čubrilo najavio je da će narednih dana pod uticajem ciklona i hladnog vazduha biti pretežno oblačno i sve hladnije, uz povremene padavine.

- Do subote više padavina na zapadu, dok su zatim obilnije padavine moguće na istoku regiona. Novo pogoršanje izgledno je oko 14.10. i sve do polovine meseca bi se trebalo zadržati relativno hladno vreme. Danas tokom dana nad najvećim delom regiona pretežno oblačno i još hladnije uz kišu povremeno. Najviše padavina treba očekivati nad Hrvatskom, zapadnom, središnjom i severozapadnom BiH, ponegde nad istokom BiH i zapadom Srbije. Iznad ostalih predela će kiše biti znatno manje, dok bi na krajnjem severoistoku Srbije moglo biti uglavnom suvo vreme. U predelima gde bude preovlađivalo suvo biće najtoplije, uz dnevni maksimum do 17 stepeni, dok će se nad ostalim predelima kretati od 9 do 14 - najavio je Čubrilo.

Kako kaže, biće vetrovito, duž najvećeg dela Jadrana jaka do olujna bura, na južnom jak jugo, a u košavskom području jak i olujan istočni i jugoistočni vetar.

- U petak ponovo nad središnjim i južnim predelima kiša povremeno, dok bi nad ostalim delom regiona kiše bilo samo povremeno i bila bi znatno slabija. Ponegde duž Jadrana moguća i lokalna grmljavina. U košavskom području jak istočni vetar koji bi na jugu Banata imao olujne udare, na severozapadu regiona severni i severoistočni uglavnom slab do umeren, a duž većeg dela obale jaka bura. Temperatura u daljem padu i trebalo bi da se kreće od 8 do 14 stepeni - piše Čubrilo.

Dodaje da bi u petak uveče uticaj ciklona nad Tirenskim morem trebalo da oslabi, ali većina modela u subotu tokom dana simulira spuštanje još jednog jezgra hladnog vazduha koje bi se sa severoistoka preko centralnih oblasti našeg regiona premeštalo dalje na jug.

- U koliko to jezgro bude imalo putanju koju mu danas dodeljuje ecmwf, ponovo će doći do regeneracije ciklona nad Ligurskim morem i sledi novo pogoršanje vremena. Za razliku od prvog, sada bi obilnije kiše trebalo biti nad istokom Hrvatske, istokom i severoistokom BiH, Crnom Gorom i praktično celom Srbijom. Obilne padavine bi potrajale do nedelje uveče. Na karti akumulacije padavina, posebno kod icon i ecmwf modela se vidi da bi nad zapadnim, jugozapadnim i središnjim delovima regiona glavnina kiše pala do petka uveče, dok bi severni i istočni delovi regiona glavninu kiše dobili od subote ujutro do nedelje uveče - predviđa Čubrilo.

Tek negde posle 21.10. stoji signal za moguće otopljenje, ali je on i dalje vrlo slab. Sumirano, naredni dani donose pravu jesen, vetrovito, kišovito i hladno vreme. Do vikenda kiša češća i jača na zapadu i jugozapadu, a za vikend možda na istoku i severoistoku regiona.

BONUS VIDEO:

Sneg pokrio procvetale voćnjake u smederevskom kraju

 

ZAPRATITE NPORATL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)