ZBOG LAŽNIH DOKAZA DOBIO ČAK 20 GODINA: Na osnovu lažnih izjava svedoka, sud u Prištini osudio Gorana Stanišića iz Lipljana

D. ZEČEVIĆ

05. 10. 2021. u 21:27

SUDSKO veće Osnovnog suda u Prištini, kojim je predsedavao sudija Valjon Kurtaj, osudilo je u utorak Gorana Stanišića (55), interno raseljenog iz Slovinja kod Lipljana, na 20 godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva aprila 1999. godine u selima Slovinje i Trbovice kod Lipljana. Prema rečima Stanišićevog branioca, advokata Ljubomira Pantovića, prvostepena presuda je doneta na osnovu lažnih svedočenja Albanaca koji su bezbroj puta menjali svoje iskaze.

ЗБОГ ЛАЖНИХ ДОКАЗА ДОБИО ЧАК 20 ГОДИНА: На основу лажних изјава сведока, суд у Приштини осудио Горана Станишића из Липљана

Foto Kallxo

- Goran Stanišić osuđen je iako njegova krivica nije potvrđena, a nažalost matrica je ista: sud je uvažio lažne izjave svedoka. Iako su neki do njih svedočili za zločin u Slovinju kod Lipljanja, spominjali su potpuno druge osobe. Tako je jedna od glavnih svedoka tužilaštva, starija žena, dala ukupno šest izjava, pet od 1999. do 2005. godine i u svim tim izjavama označila je potpuno druge ljude po imenu i prezimenu. Onog trenutka kada je čula da je Stanišić uhapšen ona je rekla da on počinio zločin - opominje na lažne izjave ključnih svedoka u ovom postupku advokat Pantović.

On dodaje da su gotovo sva svedočenja bila kontradiktorna i lažna i da je u završnoj reči kazao da na osnovu takvih izjava svedoka nijedan sud na svetu ne bi mogao da osudi Stanišića ali da, kako dodaje, na Kosovu za Srbe i nealbance nema ni prava, ni pravde i da im se sudi samo na osnovu lažnih izjava navodnih svedoka.

- Mogu samo reći da nažalost svaki Srbin koji bude osumnjičen i bude uhapšen, unapred je osuđen pre istrage i suđenja - konstatuje advokat Pantović i dodaje da na osnovu odluke Vrhovnog suda najviša kazna za ratne zločine na Kosovu iznosi petnaest godina, ali da to sudija i tužilac u slučaju Stanišića nisu uvažili.

I dok advokat Pantović najavljuje žalbu Apelacionom sudu, iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju opominju da je presuda izrečena na osnovu kontradiktornih izjava svedoka kao i da je "ovim prištinsko pravosuđe nastavilo praksu izricanja drakonskih kazni Srbima bez utemeljenih izjava svedoka, što ukazuje da im se sudi na osnovu etničkog ključa, a ne prema pravu i pravdi".

- Ono što posebno ukazuje na neravnopravan tretman koji je Stanišić imao tokom suđenja jeste činjenica da ga nijedan od komšija i prijatelja stradalih nije označio kao izvršioca nakon zločina, već da su svoje iskaze promenili 20 godina kasnije. Istovremeno, sud je odbio da svedoke suoči sa njihovim ranijim i kontradiktornim izjavama datim 1999, 2000, 2005. i 2006. godine, u kojima se Stanišić uopšte ne pominje kao izvšilac - ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

JEDNAČENjE SA NEDELIMA OVK

AVOKAT Pantović ističe da je suštinski motiv presude da se pokaže kako su Srbi činili zločine na KiM, iako nema ni dokaza ni krivice. Iz Kancelarije za KiM ističu da se ovakve presude donose s jasnom namerom da se napravi veštački balans u odnosu na zločine tzv. OVK i sudski postupak koji se vodi u Hagu protiv Tačija, Veseljija i drugih koji su optuženi za najteže ratne zločine. Inače, zanimljivo je da sudija koji je izrekao kaznu Stanišiću sudi i u procesu za ubistvo lidera GI SDP Olivera Ivanovića.

Zapratite Nportal na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega