STUDENTI PODRŽAVAJU MERE UPRAVE FAKULTETA: Medicinari saglasni sa odlukom o "kovid propusnicama"

Novosti online

04. 10. 2021. u 13:15

STUDENTI Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu kažu da su saglasni sa merama koje je uvela uprava te ustanove, a koje podrazumevaju da pohađanje nastave bude omogućeno samo onim studentima koji su vakcinisani, preležali koronu ili imaju negativan PCR test.

СТУДЕНТИ ПОДРЖАВАЈУ МЕРЕ УПРАВЕ ФАКУЛТЕТА: Медицинари сагласни са одлуком о ковид пропусницама

Foto Z. Jovanović

Naime, pojedini protivnici epidemioloških mera najavili su za danas protest ispred Medicinskog fakulteta, a kao razlog naveli, kako kažu, uvođenje tzv. "kovid propisnica" za prisustvo nastavi, međutim, sami studenti medicine u takvim merama ne vide ništa sporno i dodaju da to nisu nikakve kovid propusnice.

Predsednik Studentskog parlamenta Medicinskog fakulteta Aleksandar Đurić rekao je za Tanjug da studenti apsolutno podržavaju odluku nove uprave o pohađanju nastave, jer shvataju da je to neophodno kako ne bi ugrozili pacijente na vežbama, ali ni svoje kolege.

- Sve ostalo što se govori protiv mera je zloupotreba u neke političke svrhe i jednostavno neznanje koje se koristi protiv Medicinskog fakulteta i studenata medicine - rekao je Đurić.

On je naglasio da je na Medicinskom fakultetu vakcinisano više od 90 odsto studenata pete i šeste godine, a da su se oni koji nisu vakcinisani izjasnili da će se vakcinisati kasnije, jer su preležali koronu.

Takođe, naveo je da su studenti u prve četiri godine vakcinisani u približno 90 odsto slučajeva.

Dušan Andrić, student šeste godine sa prosečnom ocenom 9,87, takođe kaže da podržava mere koje je uveo fakultet i vakcinaciju, te ističe da je to važno da bi se vežbe uopšte održavale.

- Medicina se zasniva na teorijskom znanju, ali to znanje bez prakse ne znači mnogo, tako da su nam vežbe neophodne da bismo u budućnosti moje kolege i ja mogli uspešno da lečimo ljude - istakao je Andrić.

On je dodao da studenti mogu prisustvovati nastavi i bez vakcinacije uz negativan test.

- Medicina je nauka koja se zasniva na činjenicama i dokazama, a ne na nekim pretpostavkama i hipotezama koje nisu dokazane - kaže ovaj budući lekar.

I njegov kolega, predsednik Sportskog društva Medicinskog fakulteta Dragutin Srbljak podržava mere, smatrajući da se studenti zloupotrebljavaju za skupljanje političkih poena.

- Osim za nastavu, za koju nam traže test ili vakcinu, mislim da je to jako bitno i za ostale vannastavne aktivnosti kao što je održavanje studentske lige. Veliki deo studenata je već vakcinisan, tako da smatram da je pozivanje na protest nepotrebno i predstavlja zloupotrebu studenata za sakupljanje nekih političkih poena - ocenio je Srbljak.

I dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Lazar Davidović rekao je ranije za Tanjug da se u toj obrazovnoj ustanovi neće sprovoditi nikakve kovid propusnice, jer nemaju ni nameru ni pravo da ih koriste, već je reč o poštovanju epidemioloških mera svakog ko boravi u zgradi fakulteta.

To znači da će svako ko bude prisustvovao nastavi morati da ima ili potvrdu o kompletnoj vakcinaciji ili o preležanom kovidu ili negativnom antigen ili PCR testu, a studenti i zaposleni neće moći da prisustvuju nastavi ukoliko imaju znake respiratorne infekcije ili povišenu temperaturu.

Zapratite Nportal na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista