STIŽE VELIKO ZAHLAĐENJE I PADAVINE: Objavljena najnovija vremenska prognoza, nakon toplijih dana dolazi nam prava jesen

Novosti online

03. 10. 2021. u 10:07

DO utorka uglavnom sunčano i relativno toplo, a u košavskom području i duž Jadrana vetrovito, najavljuje profesor geografije Marko Čubrilo.

СТИЖЕ ВЕЛИКО ЗАХЛАЂЕЊЕ И ПАДАВИНЕ: Објављена најновија временска прогноза, након топлијих дана долази нам права јесен

Foto: A. Stevanović/Tanjug

Kako je saopštio, promena vremena stiže od sredine sledeće nedelje uz jake zahlađenje i padavine, znatno obilnije na zapadu regiona, a topla košava će preći u hladnu

Trenutni modeli sve do oko 20. oktobra drže signal za dominaciju skandinavskog anticiklona uz prohladno, ali slabo vlažno istočno strujanje ka nama.

Nad zapadnim predelima Evrope dolazi do razvijanja nekoliko jakih ciklona čiji će se frontovi narednih dana veoma sporo premeštati na istok. U isto vreme polje anticiklona sa centrom nad Ukrainom iznad isotoka koninenta uslovljava suvo vreme.

Velika razlika u vazdušnom pritisku između prostranog ciklona na zapadu i anticiklona na istoku pokreće tipičan vetar za istočni deo Srbije i veći deo Vojvodine - košavu, tvrdi Čubrilo.

Sve do utorka nad najvećim delom regiona suvo i relativno toplo, u košavskom području umeren i jak, a na jugu Banata povremeno i olujan jugoistočni vetar, dok će duž Jadrana od sutra jačati jugo. Danas krajem dana i u ponedeljak nad priobaljem severnog Jadrana, planinskom zaleđu Istre, jugu Gorskog Kotara i ponegde nad središnjim Jadranom povremena kiša ili pljusak.

Dnevni maksimum u postepeno porastu, za vikend uglavnom od +17 do +23, a početkom nedelje od +19 do +26 stepeni Celzijusa, ponegde i koji stepen preko +26.

U utorak krajem dana na jugozapadu, zapadu i jugu regiona jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima. Jugo na Jadranu u pojačanju, a košava bi mogla imati olujne i orkanske udare.

Pogoršanje bi bilo posledica premeštanja hladnog fronta preko Alpa i sekundarne cikogeneze nad Jadranom.

Poslednji proračuni modela sugerišu da bi se taj ciklon preko srednjeg Jadrana i središnje Italije premeštao dalje na jug, dakle ne bi išao uobičajnom putanjom na istok. U tome bi ga prečilo jačanje prostranog anticiklona koji bi svoje jezgro izmeštao ka Skandinaviji, ističe Čubrilo.

Sa postavljenjem svog jezgra nad ovo poluostrvo, anticiklon po svojoj istočnoj periferiji iz Rusije otvara put za prodor osetno hladnijeg vazduha, posobno nad severne, istočne i središnje delove regiona te bi od srede topla košava prešla u svoju hladnu varijatnu, dok bi na severnom i delu srednjeg Jadrana jugo okrenuo na buru.

Svakako bi zahladilo i u drugom delu sledeće nedelje maksimumi bi se mogli kretati od +10 do +16 stepeni Celzijusa, a na istoku Srbije samo oko +7 , a u oblastim gde bi bilo vetrovito subjektivan osećj hladnoće bi bio vrlo visok.

Količina kiše bi prema aktuelnim proračunima nad velikim delom juga, jugozapada i zapada regiona bila i preko 50mm taloga, dok bi od središnje Vojvodine, zapadne i dela središnje Srbije bila drastično manja, uglavnom ispod 5mm taloga.

Posle 11.10. bi se ciklon polako udaljio, ali bi i dalje ostalo sveže uz istočno strujanje i maksimume od +13 do +19 stepeni Celzijusa.

Dugoročni CFSV2 model sugeriše da bi veliki deo meseca mogao proći u dominaciji

Skandinavskog anticiklona koji bi ka našem delu Evrope slao relativno hladno ali slabo vlažno strujanje sa istoka ili severoistoka.

Sumirano, do sredine sledeće nedelje toplija varijanta jeseni ali uz košavu i jugo duž Jadrana, dok bi u drugom delu sledeće nedelje moglo nastupiti prvo jesenje zahlađenje uz okretanje košave na hladnu i buru duž dela Jadrana, ali ovu su vrlo osetljive sinoptičke situacije i najmanja promena položaja baričkih sistema može dosta toga promeniti, naveo je Čubrilo.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

BONUS VIDEO - Robot uz pomoć senzora u zemlji, ali i satelita proverava stanje zemlje

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a