Kafa - Slavimo njeno kraljevsko visočanstvo

Promo

01. 10. 2021. u 07:00

- Crna kao đavo, vruća kao pakao, čista kao anđeo i slatka kao ljubav - opisao je ovaj magičan napitak francuski sveštenik i diplomata iz 18. veka Šarl Moris de Taljeran.

Кафа - Славимо њено краљевско височанство

Foto: Strauss Adriatic

Čista strast u nekoliko reči! Bez obzira na to da li bez nje ne možete da zamislite buđenje, bilo da je pijete u krevetu, sa porodicom ili sa prijateljima, ili ustanete pola sata ranije kako biste sami uživali u svakom gutljaju, sasvim je sigurno da je svi koji je pijete obožavate! Da, znamo da je svi vi, pravi ljubitelji kafe, slavite svakoga dana jer bez nje ne želite da započnete dan, ali baš zato je i zaslužila dan koji je samo njen: 1. oktobar je Internacionalni dan kafe.

Foto: Strauss Adriatic

Širom sveta omiljena, na svim kontinentima voljena, očarava nas svakoga dana i mislimo da o njoj sve znamo. Ali da li ste znali sledeće činjenice:

1. Zbog kafe su se vodili ratovi, kafa se smatra crnim zlatom, a podatak da se u svetu popije preko 2 milijarde šoljica kafe dnevno dokaz je kolika je ljubav prema ovom napitku, koji je na drugom mestu po popularnosti, posle vode!

2. Prema legendi, Onore de Balzak je pio 60 šoljica kafe dnevno kako bi mogao ostati budan i nastaviti da piše. Isti broj šoljica kafe dnevno pripisuje se i francuskom filozofu Volteru. Betoven je, navodno, koristio tačno 60 zrna kafe za jednu šolju tog napitka. Uvek je brojao zrna pre kuvanja!

3. Pržena kafa razvija više od 1.000 aroma, od kojih ljudska čula mogu da detektuju 50.

4. Postoji više od 100 vrsta kafa u svetu i sve rastu isključivo u tropskom i suptropskom pojasu, 25 stepeni iznad i ispod Ekvatora. Ona raste na svim kontinentima, izuzev Evrope, gde nema odgovarajuće mikroklimatske uslove. Brazil je najveći proizvođač kafe na planeti, iako biljka kafe ne potiče iz Južne Amerike. Pogodno tlo i klima doprineli su da slika Brazila bude i slika nepreglednih plantaža i omogućili su ovoj zemlji mesto na svetskom tronu kada je reč o kafi.

5. Arabika i robusta su najkomercijalnije i koriste se više od 99%. Arabika raste na većim nadmorskim visinama, ima veći potencijal spektra aroma i za razliku od robuste sama može da napravi potreban balans u jednom proizvodu. Robusta nudi punoću ukusa. Bez obzira koju volite, svaka izaziva istu vrstu čulne senzacije, zato u kafi i uživate!

6. Single Origin je termin koji se sve češće koristi i označava upravo ono što i kaže: pojedinačno ili čisto poreklo.To može biti jedna zemlja, jedna regija, nekad i jedna farma. Single Origin nam donosi doživljaj prave egzotike i čiste prirode predela iz kojih dolazi, prenoseći duh i emociju sa plantaža.

7. Kafa je voće čiji plod ima intenzivno crvenu boju kada je spremno za berbu. U svakom plodu se nalaze dva zrna kafe, obavijena sa tri opne koje je potrebno odvojiti. Postupak oslobađanja zrna iz bobice određuje profil ukusa. Crvene bobice su u IX veku privukle i koze jednog pastira iz Etiopije i nakon što su ih obrstile, postale su živahnije. Koze naše drage, hvala vam na tome!

Foto: Strauss Adriatic

8. Glavni sastojak kafe – kofein, pronašao je nemački hemičar Runge, kojem je Johan Volfgang Gete darovao nekoliko zrna kafe. U svojoj laboratoriji Runge je u kafi pronašao bezbojne kristale kofeina. Bilo je to davne 1794. godine.

9. Internacionalni dan kafe ustanovila je Međunarodna organizacija za kafu i pokrenula ga 1. oktobra 2015. godine u Milanu kako bi promovisali poštenu trgovinu kafom i podržali milione farmera koji gaje ovu aromatičnu biljku. Ipak, osnovni cilj praznika je da ljudi širom planete podele strast i ljubav prema ovom napitku.

10. Podrška porodicama koje se bave uzgojem, a zahvaljujući čijoj posvećenosti i marljivom radu kvalitetna kafa stiže do svih nas, važan je fokus Internacionalnog dana kafe, ali i podizanje svesti o plantažama, farmerima i vrednom trudu i radu uloženom u gajenje i pripremu svakog zrna kafe. Dolazeći iz različitih zemalja, kafa povezuje ljude širom sveta, putujući iz jedne zemlje u drugu, noseći obeležja jedne kulture u drugu.

Zbog svega navedenog je slavimo! Zato je slavi i Strauss Adriatic! Njen dan je dan za slavljenje porekla, slavljenje svih onih koji su učestvovali u njenom otkrivanju i nastanku, slavljenje svakog vrednog farmera koji svojim rukama bira svako zrno, slavljenje puta od plantaže do naše šoljice! I bez obzira na to da li volite tradicionalnu, espresso ili filter kafu, slavite je i vi!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)