KOVID, PREHLADA, ILI ALERGIJA? Ovih šest simptoma su znak da ste preležali koronu

Novosti online

30. 09. 2021. u 17:31

UKOLIKO ste imali temperaturu, ili možda bili u kontaktu sa nekim zaraženim, a niste imali nikakve simptome, verovatno se pitate da li je moguće da ste preležali koronu, a da to niste ni znali.

КОВИД, ПРЕХЛАДА, ИЛИ АЛЕРГИЈА? Ових шест симптома су знак да сте прележали корону

FOTO: Depositphotos

Možda će vam ovo pomoći da utvrdite da li je zaista tako – studija koju je nedavno sproveo britanski Državni zavod za satistiku pokazala je listu najčešćih simptoma koji se javljaju nakon preležane korone.

Iscrpljenost

Hronični umor je najčešće prijavljivan simptom nakon preležane korone. To ne podrazumeva samo pospanost, već onaj umor koji vam onemogućava da funkcionišete kao pre bolesti.

- To je kao da vas neko tuče, i to stalno ponavlja - kaže profesor sa Univerziteta u Liverpulu, Pol Garner.

On dodaje da su njemu lično dva meseca nakon bolesti bila izuzetno teška, ali i dalje oseća veoma jak umor, ima "izmaglicu" u glavi i ne može dobro da procenjuje.

Kratak dah

Kovid-19 je primarno respiratorna bolest i šteta koju ovaj virus ostavlja na plućima ne može baš lako i brzo da se popravi. Iako neki ljudi nakon preležane korone nemaju nikakvih problema, često se dešava da se posle korone javlja kraatak dah, i to dugo vremena nakon bolesti. To je, pokazuju podaci, drugi najčešći simptom takozvanog dugog kovida.

 

Bol u mišićima

Vodeći američki epidemiolog dr Entoni Fauči upozorava da se dugi kovid često manifestuje bolom u mišićima i zglobovima, uz temperaturu, umor i kognitivne probleme, poput poteškoća s pamćenjem.

Problemi sa koncentracijom

Jedan od čestih simptoma koji se javljaju kod osoba koje su preležale koronu je nešto što oni opisuju kao "izmaglicu" u glavi, odnosno, to su problemi sa kratkotrajnim pamćenjem, osećaj zbunjenosti, problemi sa koncentracijom...

Glavobolje

Jake glavobolje mogu biti uzrokovane širenjem i skupljanjem krvnih sudova u mozgu, a ovaj problem može da se javi i kod dece.

- Pregledali smo simptome dugog kovida kod dece i nažalost primetili da se i kod njih javljaju, najčešće u obliku umora i glavobolje - kaže direktorka centra za kontrolu i prevenciju bolesti Rošl Valenski.

Foto: Depositphotos

Upala srčanog mišića

Dr Entoni Fauči kaže da se problemi sa srcem javljaju i kod pacijenata koji su se naizgled potpuno oporavili.

- Otkrili smo da postoje pacijenti koji su se potpuno oporavili i čini se da nemaju nikakve simptome, ali kada ih pregledamo, na primer, magnetnom rezonancom, primećuje se veliki broj onih koji imaju upalu srčanog mišića. Upravo nam takvi podaci govore da moramo da budemo oprezni sve dok u potpunosti ne razumemo prirodu ove bolesti - istakao je on.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije