PRILAGOĐENA DINAMIKA ZA STUDENTE? Ministarstvo prosvete uputilo fakultetima vise preporuka

Tanjug

30. 09. 2021. u 16:35

MINISTARSTVO prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je preporuku svim visokoškolskim ustanovama u Srbiji da omoguće studentima uplatu školarine u više rata i prilagode dinamiku izmirivanja studentskih obaveza prema fakultetima.

ПРИЛАГОЂЕНА ДИНАМИКА ЗА СТУДЕНТЕ? Министарство просвете упутило факултетима висе препорука

K. Mihajlović

Takva preporuka je doneta, imajući u vidu epidemilošku situaciju, saopštilo je Ministarstvo.

Jedna od preporuka je i da se studentima završnih godina osnovnih studija omogući upis do 90 ESPB bodova, kao i da se rok za upis na master studije produži za dve nedelje, a za upis na doktorske studije za mesec dana.

Preporučeno je i da se studentima omogući minimum dva apsolventska roka, kao i da trajanje rokova bude prilagođeno epidemiološkoj situaciji u cilju sprečavanja istovremenog boravka većeg broja studenata u prostorijama ustanove.

Kako se navodi, u slučajevima kada je to moguće, visokoškolske ustanove trebalo bi da predvide dodatne termine za izvršavanje predispitnih obaveza.

Visokoškolskim ustanovama se preporučuje i da preispitaju uslove za upis viših godina studija i prilagode uslove i kriterijume upisa otežanim uslovima održavanja nastave i učenja.

Preporučuje se i da u slučajevima kada je studentu ostao samo master rad, odnosno doktorska disertacija, rok za plaćanje prenosa bodova bude do odbrane rada, ali ne kasnije od juna 2022. godine.

Uoči početka nove akademske godine, Ministarstvo prosvete ukazalo je da je neophodno da visokoškolske ustanove sve aktivnosti organizuju poštujući epidemiološke mere propisane od strane Kriznog štaba i Vlade Srbije.

BONUS VIDEO:

U Crnči kod Bijelog Polja obavljeno osvećenje manastira Svetog Jovana Krstitelja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili