DAN 246. BATALJONA ABHO U KRUŠEVCU: Borci protiv otrova od 1932. godine (FOTO)

S. Babović

28. 09. 2021. u 17:41

JEDINICA Vojske Srbije 246. bataljon ABHO obeležava danas svoj Dan.

ДАН 246. БАТАЉОНА АБХО У КРУШЕВЦУ: Борци против отрова од 1932. године (ФОТО)

Foto Arhiva ABHO

Formiranje ove elitne jedinice Vojske Srbije započelo je donošenjem Uredbe ministra ministra Vojske i Mornarice stare Kraljevine od 28. septembra 1932. Tada je u Kruševcu formiran Barutanski bataljon, prva regularna jedinica protivhemijske zaštite, koja i danas u okviru 246.bataljona ABHO uspešno obavlja teške zadatke.

-Ova služba izrasla je u veoma osavremenjenu jedinicu, a njeni pripadnici stručno osposobljeni za izvršavanje zadataka u svim misijama Vojske Srbije-rekao je potpukovnik Vladimir Filipović,komandant 246.b ABHO na današnjoj ceremoniji u Kasarni “Car Lazar”,gde je prisutne u ime načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i u svoje lično ime pozdravio pukovnik Dejan Petković, pomoćnik komandanta kopnene vojske za operacije.

Bataljon stacioniran u Kruševcu se u različitim formacijama kroz istoriju, selio od Sremskih Karlovaca, preko Bajine Bašte i Čačka, da bi se konačno „vratio" u Lazarev grad. Danas se tu obučava kadar naše vojske za najsloženije izazove. Za obuku inspektora UN za ove zadatke zadužen je Centar za usavršavanje kadrova ABHO, takođe lociran u Kruševcu.

246. bataljon ABHO nalazi se u sastavu Kopnene vojske,opremljen je i osposobljen da planira,organizuje i sprovodi mere protiv nuklearno hemijsko biološkog obezbeđenja i obezbeđenja od nuklearnih i hemijskih udesa u miru. Od 2000. do 2007.godine, bili su angažovani na dekontaminaciji rejona bombardovanog osiromašenim uranijom 1999.godine, u saradnji sa stručnjacima Instituta Vinča.

Bili su angažovani u saniranju svih većih nepogoda u Srbiji, uključujući i poplave 2014.godine, a tokom epidemije KOVID-19, bili su angažovani u KOVID bolnicama na Beogradskom i Novosadskom sajmu, hali Čair u Nišu,ali i u Kruševcu, Ćupriji, Kraljevu, Raškoj, Novom Pazaru objektima Generalštaba, kasarnama i drugim objektima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije,kao i karantinima u Subotici,Moroviću i na Fruškoj Gori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)