NAUČNI KOMPLEKS NIČE NA VOŽDOVCU: Do kraja nedelje konkurs za projekat za biomedicinski centar "Bio4 kampus" u glavnom gradu

B. Borisavljević

27. 09. 2021. u 09:36

DVA fakulteta, pet naučnih instituta, studentski dom, vrtić, poslovno-kongresni centar "Minglarijum", neki su od sadržaja koji će se naći u kompleksu visokoškolskih ustanova "Bio4 kampus" na beogradskom Voždovcu.

НАУЧНИ КОМПЛЕКС НИЧЕ НА ВОЖДОВЦУ: До краја недеље конкурс за пројекат за биомедицински центар Био4 кампус у главном граду

Kompleks na površini od 7,9 hektara

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije trebalo bi da do kraja nedelje raspiše konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje faze A "Bio4 kampusa".

Kompleks će se nalaziti između ulica Vojvode Stepe, Kumodraške i naselja Kumodraž 1, na površini od 7,9 hektara. Na toj lokaciji se sada nalaze objekti vojnog kompleksa "Torlak" koji su, kako se navodi u konkursu, predviđeni za uklanjanje. U fazi B planirano je sređivanje prostora na sadašnjoj adresi Farmaceutskog fakulteta u prostornoj celini Jajinci. Naziv "Bio4" je skraćenica oblasti koji će činiti kompleks - biomedicina, bioinformatika, biotehnologija i biodiverzitet.

U kampusu, kao jedinstvenoj celini, nalaziće se Biološki i Farmaceutski fakultet. Tu će biti i Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Centar za održivo upravljanje bioresursima i prirodnim produktima - PANDA, Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković", Institut za medicinska istraživanja, Institut za multidisciplinarna istraživanja i deo Instituta za razvoj veštačke inteligencije.

Prvi put od osnivanja, Biološki fakultet će dobiti svoju zgradu. Objekat za oko 1.340 studenata imaće 11.000 metara kvadratnih bruto površine, dok je za Farmaceutski planirano 29.000 kvadrata. Kompleks instituta prostiraće se na više od 30.000 kvadrata, u okviru koga će se nalaziti i Naučno-tehnološki park i Centar za ideje.

"Bio4 kampus" će imati poslovno-kongresni centar "Minglarijum", u okviru koga će biti otvoreni i zatvoreni sportski centar, ambulanta, restorani i kafići, konferencijska sala za oko hiljadu ljudi, veći broj manjih, kao i prostori koji se mogu koristiti za različite namene, od sajmova do koncerata. Za akademce će biti izgrađen studentski dom sa oko 300 kreveta i kantinom, kao i objekat za smeštaj gostujućih istraživača i naučnih radnika sa oko 200 mesta. Kompleks će imati i predškolsku ustanovu za boravak mališana, čiji roditelji su zaposleni u kampusu.

Za smeštaj eksperimentalnih životinja - miševa, pacova, kunića, zečeva, zmija i zebra ribica, koji se koriste u nastavi i naučnim istraživanjim biće izgrađen vivarijum.

TRŽIŠTE VREDNO TRILION DOLARA

IDEJA je da "Bio4 kampus" postane novi biomedicinski centar u Evropi. Gledano sa ekonomske strane, tržište "Bio4" oblasti će, za nekoliko godina, u svetu vredeti više od trilion američkih dolara.

Izveštaj svetskog ekonomskog foruma o zdravlju je, kao najvažnije oblasti tehnološkog napretka, identifikovao oblasti precizne medicine, imunoterapije, mikrobiologije, genetičkog inženjeringa i regenerativne medicine. Globalno tržište biotehnologije uključuje i nano biotehnologiju, sekvenciranje DNK, fermentaciju, PSR tehnologiju, tkivno inženjerstvo...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina