PRESUDA PUTUJE GODINU DANA: I posle odluke Apelacionog suda Dobrila Petrović još ne može da se vrati u svoj stan

V. C. S.

27. 09. 2021. u 11:18

ZA dve nedelje navršiće se punih godinu dana od kako je penzionerka Dobrila Petrović dobila spor pred Apelacionim sudom u Beogradu, na osnovu kog je trebalo da se vrati u stan iz kog je prinudno iseljena pre četiri godine - ali, presuda joj još nije uručena!

ПРЕСУДА ПУТУЈЕ ГОДИНУ ДАНА: И после одлуке Апелационог суда Добрила Петровић још не може да се врати у свој стан

Foto: K.M.

Dobrilu je tada, sudskim putem, iselio iz doma na Cvetnom trgu, u kom je živela duže od tri decenije, naslednik starog vlasnika. Ustavni sud, međutim, zaključio je da je povređeno njeno pravo na dom. A pravo na dom je prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, istog ranga kao i svojinsko pravo. Zato je Apelacioni sud nanovo presudio prema ovoj odluci Ustavnog suda, ali presuda do danas nije izvršena.

- Više puta sam zvala i Apelacioni i Prvi osnovni sud da vidim šta se dešava sa mojom presudom, da bih mogla da pokrenem postupak izvršenja i vratim se kući sa kćerkom i unucima. Za sve to vreme plaćam kiriju, a naslednik vlasnika stana, koji me je uz pomoć izvršitelja izbacio, uprkos zabeležbi u katastru, dovodi kupce i pokušava taj stan da proda - tvrdi Dobrila.

Pokušali smo da saznamo gde je zapelo i kako je moguće da građani ni posle godinu dana ne mogu da dođu do pravosnažnih presuda u okončanim sporovima.

U Apelacionom sudu su proverili evidencione knjige i utvrdili da je presuda doneta 7. oktobra 2020. i ekspedovana na dalju nadležnost prvostepenom sudu 31. maja 2021. Takođe su nam razjasnili da je Apelacioni sud konstatovao da Dobrila Petrović nije stekla svojstvo zakupca na neodređeno vreme, ali da ona i kćerka nisu smele da budu iseljene jer su imale svojstvo korisnika stana sa pravom da ga trajno koriste.

- Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava, koja je sastavni deo domaćeg pravnog poretka, propisuje da svako ima pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života, doma i prepiske. Dom je fizički ograđen prostor gde se odvija privatni i porodični život sa kojim je određeno lice ostvarilo dovoljno jaku i trajnu povezanost, bez obzira da li boravi u njemu zakonito ili ne, bez obzira da li ga koristi u svojstvu vlasnika ili zakupca. Budući da tužilje u predmetnom stanu žive neprekidno duže od 30 godina, one su stekle trajne veze sa stanom koji predstava njihovo jedino mesto za život - navodi se u odgovoru Apelacionog suda.

Reporter "Novosti" obratio se i Prvom osnovnom sudu. Rečeno nam je da je pravosnažna presuda prvo letos uručena njenom advokatu, za kog se ispostavilo da je otkazao punomoćje još 2017. Pošto se vratila, ovih dana poslata je i samoj Dobrili. Do nje, međutim, nije stigla.

RASTEGLjIVI ROKOVI

PROSEČAN rok za dostavljanje prvostepene presude u Srbiji, kako nam je objašnjeno u Advokatskoj komori Beograda, jeste dva do tri meseca. Rok za dostavljanje presude Višeg ili Apelacionog suda je pet do šest meseci, pošto presuda mora prvo da se uputi prvostepenom sudu. Isti je rok i za odluku o reviziji pred Vrhovnom kasacijom. Neretko se, ipak, dešava da se presude čekaju u fioci i po godinu, pa i godinu i po.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april