VAKCINACIJA, PA NA VEŽBE: Na većini fakulteta nastava će biti "hibridna", stroga pravila na Medicinskom

B. B. - Lj. B.

25. 09. 2021. u 09:36

NA većini fakulteta nastava u novoj školskoj godini, koja počinje 1. oktobra, odvijaće se kombinovano - praktični deo u prostorijama ustanove, a teoretski onlajn.

ВАКЦИНАЦИЈА, ПА НА ВЕЖБЕ: На већини факултета настава ће бити хибридна, строга правила на Медицинском

Foto Z. Jovanović

To je i preporuka Senata Univerziteta u Beogradu, a fakulteti sami organizuju nastavu u skladu sa specifičnostima.

Međutim, posebna pažnja potrebna je tamo gde ima mnogo praktičnih vežbi, što je slučaj i na Medicinskom fakultetu, na kome su uvedena posebna pravila.

- Ko nema dokaz o tome da ne boluje od kovida 19, ne može da prisustvuje praktičnoj nastavi - poručio je dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Lazar Davidović. - Moraju da pokažu dokument da su primili drugu dozu vakcine ili da su preležali kovid ili da imaju odgovarajući titar antitela, ili negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od sedam dana, odnosno tri dana ako idu na kliničke vežbe. Zaštitna maska se podrazumeva.

Prof. Davidović ističe da ni predavači, ni studenti na praktičnoj nastavi ne smeju da imaju nikakve znakove akutne respiratorne infekcije i povišenu temperaturu.

Istovremeno, na Ekonomskom fakultetu, kako kaže dekan prof. dr Branislav Boričić, prve dve nedelje predavanja za brucoše će biti onlajn, nakon čega će biti doneta odluka pod kojim uslovima će se odvijati nastava.

On navodi da će studentima biti preporučeno da se vakcinišu kako bi mogli da prisustvuju predavanjima na fakultetu, ali da konkretna odluka nije doneta.

Na Mašinskom fakultetu, brucoši su ove nedelje bili na onlajn uvodnim predavanjima iz matematike i fizike, koja su obnavljanje gradiva iz srednje škole.

- Od ponedeljka počinje radovna nastava i ideja je da počne normalno, pa ćemo videti kako će se situacija razvijati - kaže prof. dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta. - Brucoši će predavanja imati u amfiteatrima, podeljeni u manje grupe. Maska je obavezna, a u amfiteatru su iscrtana mesta, posle svakog predavanja se radi kompletna dezinfekcija.

Dekan Stomatološkog fakulteta prof. dr Aleksa Marković naglašava da će brucoši i teorijsku i praktičnu nastavu imati na fakultetu, podeljeni u manje grupe. Studenti viših godina će raditi po kombinovanom modelu, ali će praktični rad imati na klinikama fakulteta.

VAKCINISANO 92 ODSTO APSOLVENATA

PROFESOR Davidović je naglasio da je većina studenata Medicinskog fakulteta vakcinisana. Na šestoj godini imunizovano je 92 odsto, na petoj 91, na četvrtoj 84 odsto, na trećoj 88 odsto, dok je na drugoj 69 odsto vakcinisanih. Većina onih koji nisu vakcinisani planira da to učini. U trenutku upisa tek trećina brucoša je bila pelcovana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...