SRPSKE POBEDE U VELIKOM RATU:SOLUNSKI FRONT: Predavanje Ognjena Karanovića na Jutjub kanalu Kulturnog centra (VIDEO)

J. S.

24. 09. 2021. u 21:14

NASUPROT očekivanjima zaraćenih snaga, Prvi svetski rat okončan je na mestu za koje niko nije slutio da će u toj meri odrediti istorijski tok.

СРПСКЕ ПОБЕДЕ У ВЕЛИКОМ РАТУ:СОЛУНСКИ ФРОНТ:  Предавање Огњена Карановића на Јутјуб каналу Културног центра (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Veliki  državnici i stratezi očekivali su da će se presudna bitka odigrati na Zapadnom frontu, dok je Solunski front nepravedno odbačen, zaboravljen i nipodaštavan.

Smatralo se da je nemoguće okončati ovaj planetarni sukob na tom mestu, što zbog geografskih odlika terena, što zbog geostrateških prilika. Međutim, ključnu ulogu glavnog protagoniste ratnih pobeda saveznika Antante odigrala je srpska vojska – iznemogla, gladna, ali pre svega gladna otadžbine i rodnog neba.

Karanović se posebno osvrnuo na nedavno obeležavanje Dana srpskog jedinstva, 15. septembar, koji su mnogi u neznanju okarakterisali kao nov i nepotreban praznik, ne znajući kakav se važan istorijski događaj obeležava tog dana.

Nije sramota ne znati. Sramota je ponositi se neznanjem – naglasio je Karanović.

Predavanje Ognjena Karanovića na temu „Srpske pobede 1918. godine – proboj Solunskog fronta"  može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVETE: Poslat dopis svim školama, tiče se godišnjice masakra u OŠ Vladislav Ribnikar