KOSOVSKI USTAVNI SUD: Albanci neće da izvrše i vrate 24 hektara manastiru Visoki Dečani

D. Z.

24. 09. 2021. u 20:22

KOSOVSKI ustavni sud objavio je danas Rešenje o tome da nije izvršena presuda iz 2016. godine na osnovu kojeg 24 hektara zemlje pripadaju manastiru Visoki Dečani odnosno da su u vlasništvu ove svetinje.

КОСОВСКИ УСТАВНИ СУД: Албанци неће да изврше и врате 24 хектара манастиру Високи Дечани

Foto: D.Z.

Naime, na sajtu Ustavnog suda objavljeno je da je odluka Ustavnog suda obavezujuća za pravosuđe, ali i za sva lica i sve kosovske institucije a kako su danas preneli elektronski mediji na Kosovu, ovim rešenjem omogućuje se tužiocu da preduzme dalje korake u vezi s tim slučajem.

Foto: D. Ze.

-Sud je Rešenje o neizvršenju presude doneo na sednici održanoj 22. septembra i obavestio tužioca da još nije izvršena presuda u vezi sa zemljištem manastira Visoki Dečani iz 19. maja 2016. godine-naveli su prištinski elektronski mediji dok se u rešenju, koje je potpisala predsednica Ustavnog suda Gresa Caka-Nimani, navodi da Sud preko svojih mehanizama periodično procenjuje izvršenje svojih presuda.Ustavni sud je precizirao da njihova odluka nije izvršena više od pet godina nakon što je izrečena presuda, jer odgovorni organi nisu preduzeli potrebne mere za njihovo potpuno izvršenje.U slučaju neizvršenja odluke, Ustavi sud može da donese rešenje o neizvršenju, koje se objavljuje u Službenom listu i o tome se informiše tužilac koji nakon takvog rešenja Ustavnog suda, može da preduzme dalje zakonske akcije protiv institucija koje su se oglušile o presudu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju