SEĆANJE NA DIV-JUNAKA SA KOŠARA: Darku Miloševiću oslikan mural u centru LJiga, u ulici koja nosi njegovo ime

B. PUZOVIĆ

24. 09. 2021. u 19:41

MURAL posvećen vojniku Darku Miloševiću (21), koji je pre 22 godine, tokom NATO agresije, poginuo na Košarama, na Kosovu i Metohiji, otkriven je i osveštan u ulici koja nosi njegovo ime, u centru Ljiga.

СЕЋАЊЕ НА ДИВ-ЈУНАКА СА КОШАРА: Дарку Милошевићу осликан мурал у центру Љига, у улици која носи његово име

Darkov lik na kući u Ljigu / Foto Privatna arhiva

Oslikan je na inicijativu Darkovih saboraca, pripadnika 125. motorizovane brigade tadašnje Vojske Savezne Republike Jugoslavije, koji su herojski branili granicu otadžbine.

Darko Milošević vojni rok služio je u Peći. Iako je tokom NATO bombardovanja bio ranjen u nogu i oporavljao se u bolnici u Prizrenu, tražio je da bude vraćen na položaj. Njegov zahtev starešine su uslišile, upućen je u rejon Košare, a 5. maja 1999. godine, u jeku jednog od bezbroj okršaja, u Darkovom rovu odjeknule su dve detonacije. Bio je teško ranjen od eksplozije. Iste noći preminuo je u bolnici.

- Komandovao sam kada je Darko polagao svečanu zakletvu u kasarni u Peći i tada mi se njegov sada pokojni otac obratio, jer je čuo da sam iz Ljiga, iz sela Ba. Bez okolišanja sam mu rekao da predstoje teška vremena, da ćemo uglavnom biti na terenu, što se posle samo nekoliko dana i obistinilo - kaže general Darko Živanović, koji je komandovao u bici na Košarama. - Bile su žestoke borbe, prsa u prsa, mnogo poginulih. Roditelji su izgubili najdragocenije što su imali. Danas, muralima, spomenicima, monografijama i knjigama o strašnim bitkama nastojimo da se odužimo tim div-junacima, koje nikada nećemo zaboraviti, jer njihova herojstva su besmrtna.

Opština Ljig, porodica, rodbina i prijatelji, podigli su 1999. godine spomen--obeležje Darku Miloševiću u parku, u neposrednoj blizini njegove kuće. Mural posvećen poginulom vojniku oslikali su Uroš Stolić i Nikola Bjeković iz Lazarevca. Prethodno, u glavnoj ulici u Lazarevcu oslikali su mural posvećen Saši Ivankoviću iz Vreoca, vojniku takođe nastradalom na Košarama. Planiraju, kažu, izradu murala dvojice vojnika iz Lazarevca, nastradalim u borbama kod Peći tokom ratnih dejstava.

- Srbija ne zaboravlja, narod pamti junake sa Košara, na njih podseća i mural u centru Ljiga, sa kojeg Darko osmehom poručuje da on i dalje čuva otadžbinu, da i danas, kao vitez heroj, stoji kod graničnog kamena i da neprijatelji nikad preko njega kročiti neće - poručuje pukovnik u penziji Ljubinko Đurković. - Darko i njegovi saborci povezuju herojstvo od ustaničkih do današnjih dana.

Darkov lik na kući u Ljigu / Foto Privatna arhiva

ČEKAJU POVRATAK

NIKADA Srbija neće zaboraviti svoje div-junake, koji su živote dali za otadžbinu i slobodu - kaže Ivan Ranković iz Lazarevca, pripadnik 125. motorizovane brigade Vojske SRJ. - Darko i još 107 heroja vitezova koji su poginuli i danas su na Košarama, čekaju naš povratak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum