LEPE VESTI PRED VIKEND: Meteorolog najavio povratak visokih temperatura - Evo kad nas očekuje zahlađenje

Novosti online

24. 09. 2021. u 12:49

POSLE prvog, pravog, jesenjeg zahlađenja koje je najvišim planinama donelo i snežne padavine, pred nama je nova stabilizacija i otopljenje. Danas će biti lepše vreme, a za vikend nas očekuje povećanje temperature.

ЛЕПЕ ВЕСТИ ПРЕД ВИКЕНД: Метеоролог најавио повратак високих температура - Ево кад нас очекује захлађење

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Meteorolog Marko Čubrilo je napisao na svom Fejsbuk profilu kakvo nas vreme očekuje u narednim danima i sedmicama. U naredna 3-4 dana dominiraće polje visokog vazdušnog pritiska i toplo, južno, strujanje.

- Biće pretežno sunčano, samo će danas na severu regiona biti nešto visoke oblačnosti, ali neće biti padavina. Vetar uglavnom slab. Dnevni maksimum danas od +19 do +24, a za vikend još toplije uz maksimume od +21 do +26, a ponegde i oko +28 stepeni Celzijusa - piše Čubrilo.

Toplo će biti i u ponedeljak tokom dana, ali će posle podne i uveče na zapadu, jugozapadu i severozapadu regiona uslediti naoblačenje koje će mestimično usloviti kišu ili grmljavinske pljuskove.

- Ovo pogoršanje će biti posledica premeštanja slabog, hladnog fronta i mogućeg razvijanja vrlo slabog, visinskog, ciklona nad Panonskom nizijom - tvrdi Čubrilo.

U noći ka utorku pogoršanje bi trebalo da zahvati središnje i severne predela, dok bi se u utorak tokom dana proširilo i na ostali deo regiona.

Modeli zasada nisu preterano optimistični kada je ukupna količina kiše u pitanju i u proseku se trenutno simulira oko 8mm taloga, što su vrlo niske vrednosti.

- Ponegde uz jači pljusak može pasti i preko 30mm, ali će te oblasti prostorno biti vrlo male i dosta retke, dok nad velikim delom regiona može pasti ispod 5mm taloga. Uslediće i umereno zahlađenje te će se maksimumi od utorka do narednog vikenda kretati u granicama proseka, od +14 do +21 stepen Celzijusa - kaže Čubrilo.

- Oko 1.10. očekuje nas još jedno prolazno pogoršanje i kiša. Svakako bi već oko 2.10. bilo suvo i toplo, dok bi oko 4.10, maksimumi mogli biti i oko +25 stepeni Celzijusa, što je znatno iznad proseka. Negde iza 5.10. ili malo kasnije, posle 8.10. moglo bi doći do jačeg zahlađenja uz moguće padavine, ali s obzirom na to da je to jako dalek interval, promena će gotovo sigurno biti - dodaje meteorolog.

Trenutno se nad središnjim delom tropskog Atlantika razvija jak uragan kojeg zasada svi proračuni modela za oko 5-7 dan šalju ka zapadnom Atlantiku, gde će od njega nastati jak, vantropski, ciklon.

BONUS VIDEO:

JESENjA IGRA BOJA: Zlatar je vazdušna banja za "punjenje baterija" i jačanje imuniteta

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna