ANA BRNABIĆ NA GLOBALNOM KOVID 19 SAMITU: U borbi protiv pandemije smo ili svi bezbedni ili niko - vakcine su jedini izlaz

Tanjug

22. 09. 2021. u 18:55

PREDSEDNICA Vlade Ana Brnabić učestvuje danas video porukom na Globalnom kovid 19 samitu u organizaciji Bele kuće.

АНА БРНАБИЋ НА ГЛОБАЛНОМ КОВИД 19 САМИТУ: У борби против пандемије смо или сви безбедни или нико - вакцине су једини излаз

Foto: Tanjug

Samit otvara američki predsednik Džozef Bajden, a video porukama učestvuje veliki broj svetskih lidera i zvaničnika međunarodnih organizacija, između ostalih i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, britanski i kanadski premijer Boris Džonson i Džastin Trudo, nemačka kancelarka Angela Merkel i mnogi drugi.

Brnabić je rekla u video poruci da je Srbija bila među prvim evropskim zemljama koja je nabavila kovid vakcine, a da je ona bila prvi evropski premijer koji je primio vakcinu.

- Zahvaljujući godinama ulaganja u digitalizaciju i razvoja eUprave, uspeli smo da organizujemo komplikovani i složeni proces vakcinacije veoma efikasno i to na način da bude fokusiran na građane - rekla je Brnabić.

Kako je navela, od samog početka je postojala svest o tome da nisu u pitanju samo građani Srbije.

- U borbi protiv pandemije kovid19 ili smo svi bezbedni ili niko nije bezbedan - naglasila je predsednica vlade.

Upravo zato, kako je istakla, pored nabavke vakcine za svoje građane, Srbija je donirala vakcine i građanima regiona Zapadnog Balkana ali i drugim zemljama.

Srbija je, navela je, donirala 230.000 doza vakcina regionu, vakcinisani su strani državljani u Srbiji sa oko 300.000 doza i izdvojeno je oko 570.000 doza vakcina za zemlje Afrike i Azije.

Predsednica vlade rekla je i da je Srbija već započela i do kraja godine će započeti sa proizvodnjom kovid vakcine od dva proizvođača, jer na taj način želimo da pomognemo i podržimo sve ljude i zemlje kojima su vakcine potrebne.

- Ovo je pandemija u kojoj ili ćemo pobediti zajedno ili ćemo izgubiti zajedno, ali moramo da se borimo zajedno - naglasila je ona.

Kazala je da zato Srbija podržava ciljeve Globalnog samita i zahvalila je Sjedinjenim Američkim Državama i predsedniku Bajdenu što su organizovali samit i podržali zajedničke napore u borbi protiv pandemije kovid19.

- Vakcine su jedini izlaz u borbi protiv pandemije - zaključila je Brnabić.

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SVETSKI DAN NAUKE ZA MIR I RAZVOJ: Prilika da se podigne svest o izazovima sa kojima se suočavamo u savremenom svetu