ODATA POČAST GRKU JANISU JANULISU U MESTU AGIOS MATEOS: "Tamo daleko" u čast srpskog dobrotvora

Novosti online

22. 09. 2021. u 13:56

NA ostrvu Krf, u mestima Ipsos Dasija, Guvija i Agios Mateos danas je, polaganjem venaca, počelo obeležavanje 105. godišnjice iskrcavanja srpske vojske na jonska ostrva Krf i Vido.

ОДАТА ПОЧАСТ ГРКУ ЈАНИСУ ЈАНУЛИСУ У МЕСТУ АГИОС МАТЕОС: Тамо далеко у част српског добротвора

Foto: Ministarstvo rada

Komemorativnu svečanost u Ipsosu Dasija, kod spomenika vojnicima Drugog pešadijskog puka prvog poziva Moravske divizije "Knez Mihajlo", poznatog kao "Gvozdeni puk", predvodio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić.

- Gvozdeni puk je jedna od najelitnijih jedinica srpske vojske u njenoj istoriji, a ratna zastava te jedinice bila je najodlikovanija zastava u srpskoj vojsci - rekao je Antić.

Komemorativnu svečanost u Guviji, kod spomen-ploče, na mestu iskrcavanja srpske vojske na ostrvo Krf 1916. godine, predvodio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, a odavanju pošte prisustvovala je i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

U mestu Agios Mateos održana je komemorativna svečanost kod spomenika vojnicima Drinske divizije, koju je predvodio državni sekretar Miodrag Kapor, koji je naglasio da je Drinska divizija jedna od najznačajnijih jedinica koja je uvek bila na glavnim pravcima dejstva i koja je podnela veliki broj žrtava za slobodu Srbije.

Kod spomenika Janisu Janulisu u dvorištu seoske crkve, venac je položio državni sekratar Zoran Antić.

U ime Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, zahvalnice su uručene gradonačelniku Južnog Krfa Kostasu Lesisu i unuku Janisa Janulisa, Hristosu Janulisu, za naročite zasluge i nesebično zalaganje u oblasti negovanja tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Poštu srpskim vojnicima odale su i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici opština Centralni i Južni Krf, predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kao i kadeti Vojne akademije i studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta iz Beograda.

Centralna državna komemorativna svečanost biće održana sutra, 23. septembra, na ostrvu Vido, a nju će predvoditi ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević.

Janulis je bio srpski dobrotvor, koji je nesebično pomagao srpskim vojnicima posle Albanske golgote 1916. godine. Na njegovoj zemlji su prvobitno bili sahranjeni srpski vojnici iz sastava Drinske divizije, a iz pijeteta prema žrtvama nije obrađivao zemlju ni kada su leševi vojnika uklonjeni.     

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)