SAHRANJEN BORISAV JOVIĆ: Nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ ispraćen uz vojne i državne počasti

Milena Marković

18. 09. 2021. u 13:18

UZ sve državne počasti u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu sahranjen je juče Borisav Jović, poslednji predsednik Predsedništva SFRJ, visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije, učesnik i dragoceni svedok dramatičnih događanja, prelomnih za sudbinu Srbije i njenog naroda u granicama bivše Jugoslavije.

САХРАЊЕН БОРИСАВ ЈОВИЋ: Некадашњи председник Председништва СФРЈ испраћен уз војне и државне почасти

Foto: Z. J. Mačak

Neumorni hroničar zbivanja koja su potresala njegovu otadžbinu i domovinu, za čije se jedinstvo borio, uvek u prvim redovima, kako je to u oproštajnom govoru naglasio profesor Žarko Obradović.

Počasna garda, plotuni, državna zastava na kovčegu, partijski saborci, poštovaoci, uz porodicu i najbližu rodbinu ispratili su ovog visokog srpskog zvaničnika na poslednje putovanje.

- Bora Jović je ostavio dragoceno političko delo, kao pouku za sadašnje i buduće generacije - kazao je, opraštajući se od prijatelja i saborca prof. dr Obradović.

- Njegova veličina je u odgovornosti da ponese teret političke i ljudske snage u vreme one Jugoslavije u koju smo verovali. Za to ga je opredelila iskrena i čista ljubav prema sopstvenom narodu i zemlji. Nesalomiva volja i dosledna ideja o ravnopravnosti svih naroda tokom neizbežnog nevremena u kome je sačuvao dostojanstvo naroda kome je pripadao i za čije se jedinstvo borio, vazda u prvim redovima, ne ugrožavajući interese drugih. U takvoj atmosferi, on je gradio politički ugled. Tražio je za svoj narod i Srbiju ono što drugi narodi i druge republike u zajedničkoj državi imaju, a to je ravnopravnost.

 

ISKUŠENjE PRAVEDNE DUŠE ČOVEKA

U SVOJIM knjigama i svedočenjima Bora Jović je otvoreno govorio o svemu, o svojoj političkoj ulozi, o propuštenim prilikama, o iskušenjima pravedne duše čoveka nenaviknutog na podele, o tragičnim posledicama odsustva kompromisa i dijaloga - podsetio je i na književni, Jovićev dokumentarni rad, profesor Žarko Obradović.

Prof. Obradović je podsetio i na to sa koliko je snage i entuzijazma Borisav Jović ukazivao na posledice pogubne politike lidera i partija u Federaciji. Nije slutio, bio je gotovo siguran da će rasplet biti bolan i da neće biti bez krvi.

- Sve što je govorio, britko, jasno i sa stavom, osvedočeno je - rekao je Obradović.

- Malo je takvih ljudi koji su tako snažno utisnuli lični pečat u naša sećanja. Prepoznatljiv i neponovljiv. Zato je njegovo državničko i političko iskustvo dragoceno političko nasleđe.

I, dok su odjekivali plotuni, a garda u stavu mirno uputila poslednji počasni pozdrav državniku, kovčeg je lagano spušten. Taktovi posmrtnog marša su utihnuli. A, zastava Srbije za čije je jedinstvo Borisav Jović uvek bio, uručena je njegovom sinu Jugoslavu.

BOGATSTVO U BIOGRAFIJI

BORISAV Jović bio je ambasador SFRJ u Italiji od 1975. do 1979. Četiri godine kasnije izabran je za predsednika Skupštine Srbije. Za predstavnika Srbije u Predsedništvu SFRJ biran je u prelomno i teško vreme za srpski narod, kada je bio i predsednik Predsedništva u kome je lomio koplja sa separatistima iz Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, ali i sa oportunistima iz naroda koji nije prepoznavao, ili nije želeo da prepozna, koliko je jaka omča secesije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...