VLADA USVOJILA PREDLOG ZAKONA O ZAŠTITI OD BUKE: Sankcije za one koje prekrše nova pravila

Tanjug

16. 09. 2021. u 19:07

VLADA Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, kojim se ta oblast usklađuje sa propisima Evropske unije na celovit način.

ВЛАДА УСВОЈИЛА ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ОД БУКЕ: Санкције за оне које прекрше нова правила

Zgrada Vlade Srbije

Cilj Predloga je da se uspostavi jedinstveni sistem i utvrde mere zaštite kako bi se smanjili štetni efekti buke na zdravlje ljudi, utvrdile granične vrednosti i javnosti obezbedio pristup tim informacijama, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kako se navodi, predložena rešenja predviđaju preventivne mere zaštite od buke koje se osnose na oblasti planiranja i izgradnje.U prostornim i urbanističkim planovima obezbeđuju se mere i uslovi zaštite od buke, a naročito međusobni prostorni raspored infrastrukture, industrijskih, stambenih, rekreacionih i drugih objekata, kao i akustično zoniranje i utvrđivanje posebnih režima korišćenja tih područja.

Kada je reč o sankcijama, ukoliko preduzeće ili drugo pravno lice učini prekršaj, predviđene su, pored novčanih kazni, i zaštitne mere oduzimanja predmeta koji su upotrebljeni ili namenjeni za izvršenje prekršaja, odnosno koji su nastali kada je prekršaj učinjen.

Vlada je usvojila i izmene Zakona o fiskalizaciji kojim se produžava rok do 30. aprila 2022. godine za prelazak na novi sistem, a koji predviđa mogućnost korišćenja, pored fiskalne kase, i tableta, mobilnog telefona i običnog ili termalnog štampača, kao i kombinaciju hardverskih i softverskih komponenti uređaja.

Trancizioni period počinje 1. novembra ove godine, a predložene izmene predviđaju i da neće biti potrebna defiskalizacija starih uređaja, već će ona biti automatski izvršena prelaskom na novi model.

Na sednici su usvojene i izmene Zakona o privremenom registru punoletnih državljana kojima se isplaćuje novčana pomoć, čime je definisano davanje dodatne jednokratne pomoći od 20 evra u decembru.

Građani koji se nisu prvobitno prijavili za dodatnu novčanu pomoć 30+30 evra, kao i oni koji su postali punoletni nakon 24. aprila 2021. godine, kada je Zakon stupio na snagu, to mogu da učine od 15. do 30. novembra 2021. godine.

Vlada Srbije i na taj način nastavlja da pruža pomoć građanima usled pandemije korona virusa, dodaje se u saopštenju.

Usvojen je i Zaključak u vezi sa izveštajem o stanju u sektoru mlekarstva i saglastnosti da se preduzmu neophodne aktivnosti za unapređenje stanja u sektoru mlekarstva radi ublažavanja posledica nastalih usled bolesti kovid 19.

Imajući u vidu da se muzno govedarstvo u ovom trenutku nalazi u najtežem periodu, a da smanjenje broja krava nije rešenje za povećanje rentabilnosti proizvodnje mleka, jer bi to za posledicu imalo smanjenje broja primarnih proizvođača mleka, neophodno je da se u pronalasku rešenja uključe svi učesnici u proizvodnom lancu i tako ublaže posledice pandemije, stabilizuju tržište i cena i zaštiti domaća proizvodnja.

Vlada Srbije donela je i Odluku da se letnjikovac porodice Pejačević u Jarkovcima proglasi za kulturno dobro, kao i Odluku o utvrđivanju mere zaštite, granice zaštićene okoline i mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture zgrade Mitropolije u Novom Pazaru.

Taj objekat predstavlja reprezentativni primer gradske arhitekture karakteristične za period od kraja 18. i početka 19. veka.

Jedna je od retko sačuvanih gradskih kuća iz tog perioda, a zgrada Mitropolije spada u najstarije primerke narodnog graditeljstva u Novom Pazaru, ali i u Srbiji.

Svojim izgledom svedoči o potrebama, shvatanjima i navikama velikodostojnika SPC u 19. veku.

Pored svojih arhitektonskih vrednosti Mitropolija je značajna i kao svedočanstvo društvenog i političkog života u Novom Pazaru, položaju SPC i srpskog stanovništva u ovim krajevima pre oslobađanja od turske vlasti.

Funkcije koje je dobijala svedoče i o razvoju školstva u ovom gradu na jugu Srbije, dodaje se u saopštenju Vlade Srbije.

BONUS VIDEO - Vatromet u Beogradu povodom Dana zastave

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja