Trudnoća kao vreme za promene i okretanje prirodi!

Promo

16. 09. 2021. u 08:45

TRUDNOĆA je idealno doba za promene i prilika za novi početak, jer u drugom stanju je posebno važno biti zdrav. Zdrave majke rađaju zdrave potomke, pa je ovo jedini način da se osigura život svojim potomcima.

Трудноћа као време за промене и окретање природи!

Foto: Depositphotos

Retko ko je u mladosti posvećen kada je zdravlje u pitanju. Možda samo oni koji iz primarne porodice nose korisne navike. Da bi se promene u društvu desile, mora se upravo raditi na ranoj edukaciji, u suprotnom, generacije dece će biti nedovoljno obaveštene šta jedan zdrav život podrazumeva.

Zdrav život kreće od najranijih dana, možda ćak i pre rođenja. Zdrave navike trudnice doprinose pravilnom razvitku bebe, što je dobra odskočna daska za kasnije. Trudnice moraju povesti računa o svojoj ishrani, tačnije o tome šta unose u sebe.

Zdravom ishranom bez visokog pritiska u trudnoći

Da bi plod dobijao nutritivne sastojke, potrebno je da trudnica konzumira što više svežeg voća i povrća, sa akcentom na povrće. Voće sadrži velike količine šećera, pa u ovom trenutku nije najbolji izbor, pogotovo za one trudnice koje pate od insulinske rezistencije. Treba zaboraviti na prerađene šećere (slatkiše), jer su oni, inače, pogubni za zdravlje, ali i kilažu same trudnice. Nezdrave grickalice treba ukinuti, a preći na namirnice poput oraha, lešnika, badema, jer one obiluju mineralnim materijama i sadrže optimalnu količinu masti.

Dobro korigovana ishrana u trudnoći važna je i zbog sprečavanja potencijalnih oboljenja trudnice, kao što je pritisak u trudnoći. Dobar osećaj majke je ključan, a on podrazumeva prilagođavanje jelovnika ličnim potrebama.

Idealan je trenutak za uključivanje namirnica koje dugo drže sitost, poput integralnog hleba i peciva. Mlečni proizvodi su izuzetno korisni, jer obezbeđuju dovoljne količine kalcijuma. Važni su i zbog probiotika, jer oni omogućavaju normalan rad crevne flore. Meso ne treba izbegavati, jer obezbeđuje hranljive materije.

Nije na odmet uvesti naviku konzumiranja ribe (ukoliko ne stvara mučninu) i crvenog mesa zbog gvožđa. Ostale vrste mesa nisu neophodne, ali se mogu konzumirati u ograničenim količinama. Nažalost, ishranom nekad nije moguće nadoknaditi sve, pa će lekar koji vodi trudnoću nekad prepisivati suplemente.

Poput zdrave ishrane, važno je šta se unosi i putem kozmetike.

Zdravi preparati i prirodna kozmetika

Dobar deo kozmetičkih preparata obiluje štetnim sastojcima koji mogu biti pravi ometači kada se radi o ostajanju u drugom stanju. To je samo jedan od razloga zašto je sve više parova koji vode bitku za potomstvo i po nekoliko godina. Čak i kada se trudnoća desi, oni mogu da budu razlog za njen prevremeni prekid.

Rešenje nije u prestanku redovne nege trudnica, već ka pronalaženju alternativnih načina da se do podjednako dobrih rezultata dođe. Jedan od puteva koji obezbeđuje i zdravlje i lepotu je upotreba prirodne kozmetike.

Ovotaris kozmetika je oslobođena parabena, sulfata, silikona i ostalih toksina, a vrlo delotvorna i kvalitetna. Moć prirode u ranijim vremenima nije dovođena u pitanje, ali novije generacije nisu dovoljno upoznate sa blagodetima prirodnih preparata.

Cilj je obezbediti i mami i bebi samo najbolje, a zašto ne nastaviti sa ovom praksom i kasnije. Staro pravilo kaže: Ako nešto ne biste pojeli, ne treba ni da koristite na koži. Upravo to je osnova, jer putem kože u telo unosimo sastojke, skoro identično kao i putem ishrane.

U zdravoj prirodnoj sredini, puno je lakše biti zdrav.

Zdravo okruženje

Zagađivanje prirode nije problem koji pogađa samo meštane konkretnog područja, jer se štetne materije vrlo lako putem zemljišta, vode i vazduha prenose svuda. Nedovoljno brige o životnoj sredini dovelo je do toga da malo koji deo naše planete nije zagađen.

Štetne materije u zagađenom zemljištu završavaju na našem tanjiru, pa je svaki vid nebrige o otrovima koji se ispuštaju potpuno nerazuman. U pitanju je pojava od koje je nemoguće pobeći. Tehnički neispravna voda, takođe, potencijalno može biti ozbiljan izvor zaraze. Ono što za trudnice predstavlja poseban rizik je zagađen vazduh.

Štetni izduvni gasovi, slučajno ili namerno zapaljene deponije, predstavljaju pravu opasnost za zdravlje svih ljudi, a prvenstveno trudnica. Respiratorne infekcije su duplo učestalije u regijama gde je vazduh zagađeniji, ali i pojava kardiovaskularnih oboljenja i anemije. Još jedan problem sa kojim se susreću trudnice, a nastaje kao posledica boravka u nezdravoj okolini, je veća sklonost ka upalama. Naime, to se dešava zato što je imuni sistem oslabljen, pa je odgovor organizma žene znatno slabiji.

Još jedan bitan činilac koji narušava kvalitet vazduha je velika upotreba duvanskog dima. Stalni apeli nadležnih da je pušenje strogo zabranjeno u zatvorenim prostorijama kao da ne daju dovoljno ploda. To primorava deo trudnica koje nisu aktivni pušači da ipak budu izložene duvanskom dimu. Pasivno pušenje može biti opasnije nego aktivno, posebno ako je žena njemu izložena godinama.

Zdrave promene dolaze od pojedinca

Uvođenje zdravijih navika mora početi od detaljnijeg izbora namirnica na pijaci, pažljivoj kupovini kozmetike, ali i obezbeđivanju prirodnih uslova života sa što više zelenila.Treba naglasiti da su žene u seoskom području u nešto boljoj situaciji, nego one koje žive iu gradskim uslovima, mada problem duvanskog dima podjednako pogađa sve pripadnice ženskog pola, nezavisno od mesta stanovanja.

Rešenje je u uklanjanju ove ružne navike, pogotovo ako je trudnoća u planu. Sa druge strane, poželjno je boraviti u banjskim uslovima bar jedan deo trudnoće. Ovo je moguće izvesti ako trudnoća nije rizična, u suprotnom, putovanje je strogo zabranjeno.

Navike koje obezbeđuju dug i ispunjen život treba uvesti što pre, a trudnoća je idealno vreme. Samo tako postoji nada da će i buduće generacije biti upoznate sa zdravim navikama življenja. Zdravlje nema cenu i ne može da čeka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...