Kako uklopiti život sa bebom i kućnim ljubimcem?

Promo

16. 09. 2021. u 09:23 >> 10:38

KAKO uklopiti bebu sa kućnim ljubimcem ako je mali, slatki, krzneni prijatelj navikao na svu pažnju ovog sveta od strane ukućana? Puno je izazova u ovom odnosu, a kako postaviti sve na zdrave temelje da funkcioniše? Sledi detaljno uputstvo.

Како уклопити живот са бебом и кућним љубимцем?

Foto: Depositphotos

Rođenje deteta je jedna od najvažnijih stvari za porodicu. Dolazak novog člana, prilika je za drugačiji rast i veselje. Svi rođaci željno iščekuju prinovu, ali emocije mogu biti pomešane kod kućnog ljubimca. Da li su četvoronošci samo ljubomorni ili je po sredi nešto drugo?

Period adaptacije mora da postoji, što je potpuno prirodno i normalno. Ljubimcima, kao uostalom i starijoj deci, potrebno je vreme da se priviknu na novog člana porodice. Kućni ljubimci, poput ljudi, imaju širok spektar emocionalnih reakcija, ali sve je lakše ako su neke njihove osnovne potrebe ispoštovane.

Briga o zdravlju i bebe i ljubimaca

Logično je da je beba u ovom trenutku na prvom mestu, jer je mala i u potpunosti zavisna od odraslih. U prvih par meseci, majka mora da bude uz bebu, dok ostali ukućani mogu da se pobrinu za ljubimca. Ono što je njima potrebno je poštovanje njihove dnevne rutine, naročito kada je u pitanju ishrana.

Disciplina kada su obroci u pitanju, jedan je od načina da ljubimac ni ne primeti da se nešto novo dešava sa porodicom. Ukoliko su njegove potrebe za hranom zadovoljene, biće miran i uravnotežen. Redovno unošenje vode je podjednako važno, što vlasnici obično smetnu sa uma. Nije dobro prepuštati ljubimca da se snalazi sam za ovu esencijalnu potrebu, jer ih to može ugroziti njihovo zdravlje. Čiste pijaće vode je sve manje.

Nije retkost da ljubimci (najčešće psi) imaju stomačnih problema kada prolaze kroz stresno razdoblje, pa je uključivanje i određenih suplemenata poželjno. Cilj je izbeći proliv kod pasa, jer on samo deluje bezazleno, ali može i ozbiljno ugroziti njihovo zdravlje. Dakle, sa što manje promena kada je ishrana i redovno uzimanje vode u pitanju.

Rekreacija po meri beba i kućnog ljubimca

To što je stigla beba, nije razlog da zaboravite na dnevnu rutinu koju te imali sa svojim ljubimcem. Već nakon mesec dana i po dana, beba je uveliko spremna za šetnje i za boravak na svežem vazduhu. Zašto ne iskoristiti lepo vreme i prošetati ih zajedno? Negovanje istih navika pre i nakon bebe, pomoći će ljubimcu da se prilagodi. Na taj načun, dobiće povratnu informaciju da se ništa nije promenilo.

U ovu avanturu, najbolje je ići u društvu, jer može biti izazovno i teško zbrinuti odjednom ljubimca i bebu, ali nije ni neizvodljivo. Ako je ljubimac poslušan, bez problema će ići na povocu, bez žurbe i stresa. Potrebno je samo izabrati dobra kolica za bebe, na koja se lako može zakačiti povodac i pola posla je odrađeno. Ljubimca možete pustiti da se istrči poznatim ulicama, parkovima, što daje prostora da uživate sa bebom. Odlazak kući punih baterija je cilj ovakvih zajedničkih šetnji, a podjednako će biti zadovoljni svi (i mama i beba i četvoronožac).

Podsećanje zašto je kućni ljubimac deo porodice

Možda je u ovom trenutku beba glavna, ali bilo je perioda kada je samo kućni ljubimac bio tu. Pravo je vreme za podsećanje zašto je mezimac toliko godina sa vama i u kojim trenucima se našao kao jedina uteha. Kućni ljubimci su često jedini pravi prijatelji, što je u savremenom svetu još više došlo do izražaja. Oni su izvor nepresušne i bezuslovne ljubavi, pa ako ponekad budu nevaspitani i agresivni, ne može im se zameriti.

Pravo je uživanje gledati dete kako raste uz ljubimca. Takva deca su po pravilu zdravija i otpornija (imaju jači imuni sistem), ali i otvorenija. Ona lakše sklapaju prijateljstva i ulaze u odnose sa drugim ljudima. Iako je na početku izazovno, kasnije se stvara jača veza između najmanjih članova porodice i ljubimaca. Odrasli su tu višak, jer više nisu centar sveta ljubimca, već dete.

Svi vlasnici kućnih ljubimaca svesni su da kada se jednom zakorači u svet ljubimaca, u pitanju je odluka koja menja čitav život. Ne postoji bračni par koji je zažalio što ima ljubimca, jer oni na mnogo nivoa menjaju živote ljudi. Uostalom, to će tek doći do izražaja kada deca porastu.

Kućni ljubimac kao ozbiljna prednost

Mnoge buduće majke imaju strahove kako da uklope ljubimca sa bebom, ali razloga za stres i paniku nema. Ljubimci su tu da život oplemene, što je naročito korisno u trudnoći. Poznato je da su žene bez razloga pune strepnje u ovom periodu, a uz njihovu ljubav i podršku lako mogu da pređu sve prepreke.

Postoje brojne anegdote da su upravo ljubimci spašavali živote deci sa zadravstvenim problemima. Ovo se odnosi na bolesti koje svoje simptome ispoljavaju u snu. Psi imaju jaku intuiciju. Njihova prednost u odnosu na ljude je da nemaju čvrst san, pa lako mogu da naslute kada nešto nije u redu.

Puno je razloga za nabavku ljubimca, bilo pre ili posle trudnoće. Oni nisu otežavajuća okolnost, već upravo suprotno- ozbiljan plus.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije