OSTAĆEŠ ZAUVEK MOJ VITEZ: Danas je trideset godina od Giškine smrti, objavljena potresna čitulja

Novosti online

15. 09. 2021. u 07:20

DANAS se navršava trideset godina od smrti Đorđa Božovića Giške, sportiste i osnivača Srpske garde.

ОСТАЋЕШ ЗАУВЕК МОЈ ВИТЕЗ: Данас је тридесет година од Гишкине смрти, објављена потресна читуља

FOTO: Novosti

Tim povodom je njegov prijatelj Brano Mićunović dao čitulju, u kojoj je napisao da bi sve dao samo kada bi mogli još jednom da se ispričaju.

- Ni vrijeme, ni događaji ne mogu umanjiti našu bratsku ljubav. Znam da nas gledaš sa nebeskih visina i čudiš se šta to svi činimo. Sve bih dao da se možemo ispričati još jednom, a znam da bi se razumijeli, kao i uvijek, i samim pogledima. Bio si i ostaćeš zauvek moj vitez. Počivaj u miru - piše u čitulji koju je Mićunović objavio.

FOTO: Novosti

Giška je rođen 15. septembra 1955. u Peći u porodici Gavrila i Milene Božović. Đorđe je do 1964. živeo u Inđiji, koju je kasnije često posećivao, nakon čega se sa majkom i mlađom sestrom Slavicom porodica preselila u Beograd.

Kroz služenje zatvorskih kazni uspeo je da pročita skoro sve knjige zatvorskih biblioteka i da završi Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu. Planirao je da završi i teologiju, ali nije dobio dozvolu da iz zatvora polaže ispite. Govorio je šest stranih jezika.

Ubrzo po dolasku na Voždovac upoznaje se sa Branislavom Matićem Belim, sa kojim postaje nerazdvojan prijatelj. Postaje član bokserskog kluba Radnički, gde ga je u borbama mogao pobediti samo Žorž Stanković. Kao vrlo mlad dolazi u sukob sa zakonom kada je u jednoj uličnoj tuči izboden nožem. Ranjavanje je preživeo zahvaljujući snažnoj konstituciji zbog čega je i dobio nadimak Giška. Sa trinaest godina je ilegalno otišao u Italiju. Po povratku u Jugoslaviju počinje se intenzivno družiti sa Borisom Petkovim i Rankom Rubežićem čime biva upleten u svet kriminala. Giška je to opisivao rečima:

- Onima koji me optužuju da sam kriminalac kažem: u Beogradu sam se pročuo kao dosta dobar bokser, vredan u školi, a željan svega. Hoću da se i provedem, volim devojke, a para nema. Kako se snaći? Predloži ovaj ono, ajde sitno, ajde krupno, ajde pljačka... Krenuo sam iz neke želje za avanturizmom, za nekim glupiranjem, i toga se danas stidim. Ali ja to časno zovem pravim imenom.

Božović je 1991. osnovao formaciju Srpska garda zajedno sa Branislavom Matićem Belim.

Srpska garda je učestvovala u borbama oko Gospića, a Božović je ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima u okolini Gospića 15. septembra 1991. Mesec dana ranije u Beogradu u sačekuši je ubijen Branislav Matić Beli.

BONUS VIDEO: Kristijan Golubović nam je pokazao svoj dnevnik

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas