ZASTAVE NA KUĆAMA, ĆIRILICA U ZAKONU: Parlamenti Srbije i RS usvojiće propis o nacionalnom pismu

V. N.

15. 09. 2021. u 08:11

SRBIJA i Republika Srpska obeležavaju danas Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave centralnom manifestacijom u Beogradu, ali će trobojke biti istaknute širom gradova gde ima naših ljudi.

ЗАСТАВЕ НА КУЋАМА, ЋИРИЛИЦА У ЗАКОНУ: Парламенти Србије и РС усвојиће пропис о националном писму

Foto M. Anđela

Sa Kalemegdana će se oko 17 časova čuti počasna artiljerijska paljba. Na Trgu republike građani će moći da vide defile "ustanika" i konjice i nastup kulturno-umetničkih društava. Trubači i konjica biće i na Slaviji. Sviraće Marš na Drinu. Kod Vlade Srbije planiran je program tokom kojeg će komandir konjičke jedinice predati raport "vojvodi Živojinu Mišiću".

Građani će se iz ovih pravaca slivati ka Savskom trgu, gde će, kod spomenika Stefanu Nemanji, biti gardisti sa pukovskim zastavama uz nalet helikoptera. Posle himne "Bože pravde", okupljeni će čuti i "Pukni zoro" u izvođenju Dejana Petrovića i "Big benda". Zatim će se obratiti patrijarh srpski Porfirije, član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Aleksandar Vučić. Planirano je da se program centralne manifestacije završi izvedbom "Ovo je Srbija".

Foto N. Živanović

Parlamenti Srbije i Republike Srpske usvojiće Zakon o ćirilici. U Banjaluci je za sinoć bila zakazana svečana akademija, a vlasti RS pozvale su građane da na svoje domove istaknu srpske trobojke. Otvorena je i izložba najlepših ćiriličkih rukopisa.

U Herceg Novom, kod manastira Savina biće služen parastos rodoljubima iz Boke, koji su živote položili na oltar otadžbine u balkanskim i Prvom svetskom ratu. Na platou kod spomenika, planiran je i scenski prikaz srpske vojničke uniforme iz Velikog rata i pukovske zastave koja je nošena prilikom proboja Solunskog fronta. Pokrovitelj je Generalni konzulat Srbije. Uz najavu programa stoji i poruka - kome je srpska trobojka u srcu, neka je ponosno istakne!

Inače, zajednički praznik proslavljamo 15. septembra, na dan kada je u Prvom svetskom ratu probijen Solunski front.

 

SPREMNE SRPSKE SREDINE NA KiM

GRADOVI i opštine u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji okićeni su zastavama Srbije, a direktor Kancelarije za KiM Petar Petković objavio ja na svom fejsbuk-profilu da je sve spremno za obeležavanje Dana srpskog jedinstva.

- Srpske sredine širom KiM okićene su srpskom trobojkom, a naši građani s ponosom ističu srpsku zastavu! Nema svetije vrednosti za naš narod na KiM - napisao je Petković.

UPOZORENjE BAČIĆA IZ HDZ

POZIV za isticanje srpske zastave u Hrvatskoj 15. septembra je provokacija i nepromereno, ocenio je šef kluba HDZ-a u hrvatskom parlamentu Branko Bačić i pozvao policiju da radi svoj posao. Bačić kaže da je isticanje zastava drugih država u Hrvatskoj nedopušteno i da se time krši Zakon o javnom redu i miru.

POZIV za isticanje srpske zastave u Hrvatskoj 15. septembra je provokacija i nepromereno, ocenio je šef kluba HDZ-a u hrvatskom parlamentu Branko Bačić i pozvao policiju da radi svoj posao. Bačić kaže da je isticanje zastava drugih država u Hrvatskoj nedopušteno i da se time krši Zakon o javnom redu i miru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri