“NOVOSTI” OTKRIVAJU: Više od 100 grupa pustoši Srbiju - Carski prsten i Brozov sat u rukama strane arheo-mafije (FOTO)

B. Subašić

12. 09. 2021. u 09:23

SRBIJA je zbog svog neverovatnog arheološkog blaga postala meka za kriminalne grupe koje nelegalno iskopavaju i trguju opljačkanim starinama, utvrdio je jedan od vodećih svetskih stručnjaka za trafiking kulturne baštine, dr Semjuel Endru Hardi.

“НОВОСТИ” ОТКРИВАЈУ: Више од 100 група пустоши Србију - Царски прстен и Брозов сат у рукама стране архео-мафије (ФОТО)

Foto: Fejsbuk

Ovaj pravnik i arheolog godinama prati komunikacije arheološke mafije Jugoistočne Evrope, a rezultate je objavio u naučnom radu pod imenom "Nije nezakonito ako te niko ne vidi".

On je otkrio 107 "divljih" arheoloških grupa iz kojih kontinuirano nude robu na veb-tržištu. Oni nisu obični "vojnici" arheološke mafije, već njeni niži šefovi koji regrutuju, snabdevaju opremom i obučavaju "detektoraše", terenske tragače na najnižem nivou kriminalne lestvice. Divlji kopači i trgovci starinama iz Srbije imaju i 26 onlajn zajednica, foruma i stranica na "Fejsbuku" i "Instagramu", gde razmenjuju iskustva, trguju opremom i nalazima i daju uputstva za zaobilaženje zakona, navodi dr Hardi.

Foto: Aukcija Gazette-drouot

Zatvorene fejsbuk-grupe istaknutih sakupljača i dilera starina imaju i do 5.000 članova. Pored desetina internet-foruma nacionalnih arheoloških mafija eks-ju država, postoji i 23 regionalne onlajn grupacije u kojima oni kontaktiraju i sarađuju. Dr Hardi je artefakte iz Srbije pronašao u ponudi na generičkim trgovačkim platformama, kao što su eBay, Etsy i olx.ba, kao i na specijalizovanim sajtovima kao što je VCoins.

Srpski stručnjaci kažu da je njegov rad prvo sistematsko istraživanje arheološkog crnog tržišta na teritoriji bivše SFRJ sprovedeno metodologijom praćenja "otvorenih onlajn izvora". Nju redovno koriste zapadne policije i tužilaštva za suzbijanje ove vrste kriminala, koja se po prihodima nadmeće sa trgovinom oružjem i narkoticima.

Arheolozi na svetskim aukcijama mogu da prepoznaju jedinstvene predmete opljačkane iz Srbije, ali njihovo poreklo je formalno zamaskirano lažnim biografijama stečenim preprodajama na malim aukcijama. Podaci o obimu arheološkog kriminala koje iznosi dr Hardi su zapanjujući, a u Srpskom arheološkom društvu kažu da je to samo vrh ledenog brega.

Foto: Privatna arhiva

- On je tokom istraživanja mogao da prati samo komunikacije nižeg nivoa, a veliki poslovi se obavljaju u zatvorenim grupama - kaže dr Adam Crnobrnja, predsednik Srpskog arheološkog društva, dugo angažovan u poslovima zaštite kulturnog nasleđa. - Mnogo predmeta iz ilegalnih iskopavanja u Srbiji se nalazi na "I-beju" i sličnim platformama, ali čak i najskuplji među njima su jeftina roba. Najvrednije komade takozvani kolekcionari iz Srbije stavljaju u kataloge koje šalju u inostranstvo proverenim mušterijama, da za njih licitiraju.

Internet je globalizovao tržište opljačkanih antikviteta, pa su štafetu od tradicionalnih otkupljivača u Evropi preuzeli oni iz Amerike i sa Dalekog istoka.

- Tamo je mnogo novih bogataša koji kupuju sve odreda po cenama višim od evropskih - kaže dr Crnobrnja. - Starine i umetnine su kao zlato, sigurna moneta u kriznim vremenima, koja ne poznaje inflaciju.

To potvrđuje i podatak da se nedavno na aukciji u Hongkongu pojavio jedan od satova "filip patek" iz zbirke Josipa Broza u Muzeju istorije Jugoslavije, koji je ukraden 2005. sa izložbe u Beogradu. Da je i tržište EU još uvek aktivno, svedoči aukcija u Francuskoj na kojoj se našao izuzetan srednjovekovni prsten sa natpisom "Vasilisa Maria" iz 13. veka, za koji je navedeno da potiče iz Srbije. Neupućenom posmatraču je razumljivo da se sitni predmeti lako krijumčare, ali deluje neobjašnjivo kako se to radi sa velikim slikama ili glomaznim predmetima kakvi su rimski nadgrobni spomenici - stele!

Foto: Printskrin

- Kako se prenose veliki predmeti? Lako, isto kao i 1,4 tone kokaina! Ilegalna trgovina umetninama je organizovani kriminal koji podrazumeva veze na svim nivoima, u svim institucijama svih zemalja koje učestvuju u njemu - konstatuje dr Crnobrnja.

O takvim vezama je "Novostima" anonimno svedočio učesnik istrage o pljački muzeja u Vojvodini koji čuva dragocene nalaze iz Sirmijuma: "Pet pljački se odigralo na identičan način: lopov je ulazio kroz isti neobezbeđeni prozor baš u trenutku kada se čuvar nalazio u drugom delu zgrade i nepogrešivo je nalazio najdragocenije predmete. Kada smo peti put pitali zašto nema rešetaka na prozoru kroz koji redovno ulaze pljačkaši, nadležni su samo naivno slegali ramenima. Pravno je teško dokazati povezanost učesnika, iako zdravorazumski ona izgleda očigledna".

U belom svetu je nestao izuzetan veliki bronzani grudni oklop, jedini takav ikada pronađen u Srbiji. Informaciju o njemu našim naučnicima su poslale kolege iz EU, insajderi u zatvorenoj fejsbuk-grupi gde se licitira ilegalnom robom.

- Fotografije predmeta na licitacijama se pojavljuju samo kratko i zatim se brišu da im se zatre trag. O obimu crnog tržišta svedoči i to što zatvorene fejsbuk-grupe imaju po nekoliko hiljada članova, profesionalaca u arheološkom kriminalu iz celog sveta - naglašava dr Crnobrnja.

Dr Hardi ukazuje da ilegalnom arheologijom rukovode iste transnacionalne organizovane kriminalne grupe koje trguju i drogom i oružjem. Njihovi ovdašnji ogranci su ustanovljeni još u vreme SFRJ, kada su vladari crnog tržišta bili čak i neki političari i pripadnici bezbednosnih struktura. Oni su ostavili naslednike u potonjim eks-ju državama, a dr Hardi je primerom iz Severne Makedonije ilustrovao organizaciju ovdašnje arheološke mafije kojoj su se na terenu pridružili strani vojni i policijski "mirovni" i "posmatrački" kontingenti.

- Policajci su ozloglašeni kao sakupljači starina i zaštitnici "nedodirljivih" trgovaca i pljačkaša. Zaista, međunarodni policajci na Kosovu i Metohiji i mirovnjaci u Severnoj Makedoniji bavili su se pljačkom, ali su izbegli kaznu. U međuvremenu su članovi političke i poslovne elite postali poznati po tome što sakupljaju privatne zbirke opljačkanih starina, peru prljavu imovinu i akumuliraju društveni kapital. Makedonski lovac na artefakte MKAH002 (šifrovano ime) imenovao je bivšeg visokog nacionalističkog političara koji je osuđen za korupciju, bivšeg višeg socijalističkog političara i bivšeg višeg arheologa kao uticajne učesnike u nezakonitoj trgovini, kao i elemente unutar snaga NATO, nacionalističke mreže u okviru policija, više policijske službenike, sveštenike i muftije kao glavne igrače u procesu pljačke - navodi dr Hardi.

CRNA MONETA

OPLjAČKANE umetnine su, po rečima stručnjaka, međunarodno priznata crna moneta kojom teroristi i kriminalni klanovi iz siromašnih i kriznih područja često plaćaju narkotike i naoružanje. O zaradi na kraju lanca prodaje svedoči podatak da samo dve najveće njujorške aukcijske kuće imaju godišnji obrt između 20 i 30 miliona dolara. Na aukcijama se prodaju predmeti koje dileri sakupljačima koji ih "iskopavaju" plaćaju od nekoliko evra do najviše nekoliko stotina evra.

"KOPAČKI TURIZAM"

SRBIJA, sa neverovatnim materijalnim nasleđem od praistorije do modernog doba je postala i meta "kopačkog turizma", navode istraživači. U to su se uverili i istraživači "Novosti" na terenu, kojima se "turistički posrednik" hvalio kako je vodio grupu divljih kopača iz Hrvatske, opremljenu najsavremenijim uređajim, na ostatke tvrđave na vrhu Treska kod Gornjeg Milanovca, gde su iskopali izuzetno retke novčiće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)