PROMOCIJA NAJMLAĐIH OFICIRA VOJSKE SRBIJE: Vučić - Naša snažna i jaka vojska je garant mira i stabilnosti (FOTO/VIDEO)

Novosti online

11. 09. 2021. u 09:53 >> 10:41

NAJMLAĐI oficiri Vojske Srbije danas su promovisani u svoje prve činove, na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine, u prisustvu predsednika Republike Aleksandra Vučića.

ПРОМОЦИЈА НАЈМЛАЂИХ ОФИЦИРА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: Вучић - Наша снажна и јака војска је гарант мира и стабилности (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin RTS/M. Stevanović

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik je istakao da mu je ovo peti put da govori na ovakvoj svečanosti i da je teško "naći lepšu priredbu kojoj kao vrhovni komandant možete da prisustvujete".

- Po prvi put neću čitati svoj govor. Naša vojska je danas mnogo snažnija nego što je bila pre nekoliko godina, imamo neuporedivo modernije oružje i oruđe. Kupujemo ga više nego ikada, jer ne želimo da se sukobi i ratovi nikada ne dogode. Mi sada želimo da odvratimo svakoga ko misli da može da uradi agresiju na našu zemlju. Neću to da krijem, mnogo problema smo imali sa regrutovanjem vojnika u poslednjim decenijama. Vojska Srbije je danas ubedljivo najpopularnija institucija u zemlji i mislim da je danas volimo najviše. Plate ćemo da povećamo i živećete nešto lakše nego oni koji su bili pre vas u vojsci. Ovih četvoro studenata, divnih mladih ljudi, čuo sam da su neverovatni talenti. Kažu da dugo nismo imali takvog letača kao što je Petar Ilić i beskrajno sam, kao vrhovni komandant, srećan što takva deca dolaze u našu vojsku.

Foto: Printskrin RTS

 

- I ovo govorim zato što verujem da će najbolji i ubuduće birati ovaj poziv, nema ničega časnijeg, važnijeg i vrednijeg nego čuvati svoju zemlju, štiti svoj narod, njegovu slobodu, a to je najviša i najvažnija vrednost za svaki narod na svetu - rekao je Vučić.

- Pred nama je mnogo izazova i gotovo sam siguran da ćemo uspeti da sačuvamo mir i stabilnost, a vojska je garant mira i stabilnosti. Možemo da kupimo šta hoćete, ali vi ste ti koji činite tu vojsku, vaša snaga i ljubav prema otadžbini.

Predsednik se zahvalio i porodicama naših kadeta i njima poželeo da budu "vredni, marljivi i da sanjaju visoke snove, da uvek žele više i naprave bolje".

- Bez vas, oficiri, ništa ne možemo, bez vaše snage i ljubavi prema našoj otadžbini! Mi verujemo u vas jer verujemo u našu budućnost.

Najboljim kadetima predsednik je uručio pištolje sa posvetom

Foto: Printskrin RTS

 

Prvi u rangu Vojne akademije potporučnik Petar Ilić poručio je danas najmlađim oficirima, u prisustvu predsednik Srbije Aleksandra Vučića, da služe otadžbini časno, da dela njihova govore umesto njih i da budu dostojni naslednici svojih predaka i ponos buduće generacije.

- Neka naši naslednici govore da smo se imali rašta i roditi - poručio je pilot Ilić, koji je završio sa prosekom 9,66.

Kaže da mu je ukazana velika čast da se obrati u svoje i ime svih najmlađih oficira.

- Hvala svima koji ste došli i uveličali ovu svečanost. Ovo je poseban dan, ostvarenje dečačkog sna, divio sam se letu aviona, sanjao da postanem pilot. Bilo je mnogo prepreka, a nikakava garancija uspeha, a cilj bio veoma daleko, ali pokušao i danas stojim ponosan na uspeh svoj i svih nas. Poručujem kadetima da nikada sebe ne ograničavaju i da koračaju hrabro da ih ostvare - rekao je on.

Ilić kaže da danas nema srećnijih ljudi od njega i njegovih kolega i da samo još radost njihovih roditelja može sa tim da se meri.

- Dragi roditelji, ne možemo da vam se odužimo za svu ljubav niti da vratiom sve majčinske suze prolivene na rastancima. Da vam se u ime svih nas zahvalim, trudićemo se da učinimo za svoju decu ono što ste vi za nas. Želim mogo uspeha mladim potporučnicima - poručio je Ilić.

Promocija najmlađih oficira VS počela je posle raporta predsedniku Srbije i vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću uz zvuke koračnice "Pozdrav komandantu".

Intonirana je i državna himna Bože pravde, a svečanosti prisutvuje državni vrh i predstavnici diplomatskog kora kao i brojne visoke zvanice, gosti, rodbina i prijatelji kadeta.

U prve oficirske činove promovisano je ukupno 139 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

Vojnu akademiju završava 121 kadet i kadetkinja 141. i 142. klase Vojne akademije, među kojima je sedam kadeta iz Oružanih snaga BiH, dok Medicinski fakultet VMA završava 18 mladića i devojaka 7. klase tog fakulteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (21)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...