KAFEDŽIJE PODRŽAVAJU UVOĐENJE PROPUSNICA: Ugostitelji i ivent industrija jedino se protive zatvaranju

I. K. - J. Su.

11. 09. 2021. u 07:03

BROJ novih zaraženih virusom korona drastično raste i juče je premašio 6.000. Kovid je potvrđen kod tačno 6.089 osoba, a od posledica ove bolesti preminulo je, nažalost, 25 obolelih.

КАФЕЏИЈЕ ПОДРЖАВАЈУ УВОЂЕЊЕ ПРОПУСНИЦА: Угоститељи и ивент индустрија једино се противе затварању

Foto M. Anđela

Znatno je više hospitalizovanih, zbog čega se svakodnevno povećavaju kovid-kapaciteti i bolnice iz redovnog sistema rada prelaze u kovid-režim. U kovid-bolnicama se leči 2.502, od kojih je u najtežem stanju, na respiratoru, 128 obolelih. U poslednja 24 časa na kovid su testirane 22.824 osobe.

Kako broj zaraženih, hospitalizovanih i preminulih raste iz dana u dan, Krizni štab je za danas u 14 časova zakazao hitnu sednicu. Članovi medicinskog dela Štaba već su tražili uvođenje kovid-propusnica za ulazak u restorane, kafiće, hotele, na velike događaje. Njihov zahtev u startu je odbijen kao neustavan, ali su se posle čula tumačenja da bi se ta mera ipak mogla uvesti u uslovima proglašene pandemije. I premijerka je rekla da očekuje da lekari iz Štaba ponovo predlože tu meru, a pojedini članovi najavili su uvođenje propusnica kao gotovu stvar. To bi moglo da se dogodi već danas, na sednici, ali i da se uvedu još neke restrikcije, poput smanjenja maksimalnog broja ljudi na proslavama. Sada je maksimum 500 osoba na svadbi ili nekom drugom slavlju.

U Udruženju "Ivent industrija Srbije", uvereni su da neće biti ozbiljnijih restrikcija. Tvrde i da nemaju ništa protiv uvođenja kovid-propusnica.

- Dosadašnja ograničenja u borbi protiv korone pokazala su se neefikasna, a uzrokoju ekonomsku štetu i zato se restrikcije koje ograničavaju rad napuštaju u većini zemalja Evrope i sveta - kažu u ovom udruženju.

- Ukoliko je potrebno, poštovaćemo uvođenje kovid-propusnica i smatramo da je to možda najbolje rešenje u ovom trenutku. Mi moramo da nastavimo da živimo i zarađujemo, drugog nema, uprkos pandemiji. Uostalom, naša sezona trajaće još mesec i po dana i ne vidim da će zabrana svadbi i drugih veselja sprečiti dalje širenje virusa, jer uporedo se održavaju i brojne utakmice, koncerti...

Foto EPA

Kovid-propusnice i vakcinaciju apsolutno podržavaju i u Poslovnom udruženju hotelijera i restoratera Srbije (HORES).

- Mi smo protiv zatvaranja i ograničavanja radnog vremena, ali smo za apsolutno poštovanje zdravstveno-higijenskih mera koje su propisane - kaže Georgi Genov, direktor HORES-a.

- Svako ko je vakcinisan trebalo bi da može normalno da funkcioniše, a ne možemo da brinemo o onima koji nisu.

KRAGUJEVAC ISPRED NOVOG SADA I NIŠA

OD 6.089 novih slučajeva zaraze koronom, u Beogradu je svaki četvrti - 1.521! Kragujevac je izbio na drugo mesto, sa 285 pozitivnih, pa su uvedene i dodatne restriktivne mere. U Nišu je 280 pozitivnih, u Novom Sadu 273, u Valjevu 153 i u Kraljevu 144. U Užicu je otkriveno 119 novoobolelih, u Novom Pazaru 108, a u Čačku 105. Šabac beleži 92 nova slučaja, Jagodina 89, Vranje 86, a Leskovac 84.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

U NEDELJU SNEG: Evo u kojim delovima Srbije će drugog dana vikenda pasti 20 centimetara snežnog pokrivača