VUČIĆ SA PORFIRIJEM: 80 godina od osnivanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu

Tanjug

10. 09. 2021. u 09:23

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem povodom 80 godina od osnivanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu i obnove spomen-kompleksa manastira Jasenovac.

ВУЧИЋ СА ПОРФИРИЈЕМ: 80 година од оснивања система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу

Foto: Instagram

Sastanku u prostorijama Patrijaršije SPC prisustvuje i istoričar Dejan Ristić.

Posle sastanka predviđene su izjave za medije.

Logor Jasenovac bio je najveći koncentracioni i logor smrti na prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata.

Formirala ga je Nezavisna Država Hrvatska (NDH) u avgustu 1941. godine.

Logor su uništile ustaše u aprilu 1945. godine da bi sakrili tragove počinjenih zločina.

Državna administracija Hrvatske nazvala je mesto mučenja i ubijanja Srba, Jevreja i Roma "radnim logorom Jasenovac".

Tačan broj žrtava u sistemima logora Jasenovac nije nikada utvrđen.

Spomen-park Jasenovac je do 2012. utvrdio spisak od oko 83.000 žrtava, dok je Muzej žrtava genocida sačinio spisak od oko 88.000 žrtava.

Predsednik Srbije i poglavar SPC razgovaraće i o obnovi manastirskog kompleksa Jasenovac, koja je započeta krajem avgusta.

Rekonstrukciju crkve posvećene Rođenju Svetog Jovana Preteče, koja je oštećena i više puta oskrnavljena tokom građanskog rata devedesetih, finansira država Srbija.

Vučić i patrijarh Porfirije sastali su se i pre tri dana, posle ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, kada su razgovarali o završetku Hrama Svetog Save.

BONUS VIDEO: Mitropolit Joanikije i Patrijarh stigli u Podgoricu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (14)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina