NA SPISKU SANU 55 KANDIDATA KOJE ĆE BIRATI SKUPŠTINA: Evo ko sve konkuriše za buduće akademike

Lj.Begenišić

08. 09. 2021. u 13:56

PREDSEDNIŠTVO SANU utvrdilo je konačnu listu kandidata za izbor redovnih, dopisnih i inostranih članova SANU. Na listi se nalazi 55 imena, od čega je 37 predloženo za dopisne, 13 za redovne i 5 za inostrane članove, a o njihovim kandidaturama odlučivaće se na izbornoj Skupštini SANU 4. novembra.

НА СПИСКУ САНУ 55 КАНДИДАТА КОЈЕ ЋЕ БИРАТИ СКУПШТИНА: Ево ко све конкурише за будуће академике

SANU

Sa Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke za redovne članove preloženi su Vladimir Rakočević, Vladica Cvetković i Branislav Jelenković, a za dopisne Igor Dolinka, Dragan Đorđević, Magdalena Đorđević i Veljko Milutinović.

Odeljenje hemijskih i bioloških nauka za redovne članove predložilo je Miloša Đurana i Velimira Popsavina, a za dopisne Marjana Niketića, Željka Tomanovića, Esmu Isenović i Igora Paštija.

Sa Odeljenja tehničkih nauka u redovne članove biraće se Slobodan Vukosavić i Velimir Radmilović, a za dopisne članove predloženi su Miodrag Mihaljević, Vladimir Srdić, Vladan Devedžić, Branimir Grgur, Vesna Mišković Stanković, Vladimir Stevanović i Biljana Škrbić.

Odeljenje medicinskih nauka za redovne članove predložilo je Gorana Stankovića, Belu Balinta i Marka Bumbaširevića, a za dopisnog člana Gordanu Kocić.

Odeljenje jezika i književnosti nije predložilo nikoga za redovnog člana, dok za dopisne konkurišu Miodrag Loma, Milivoj Nenin i Mihajlo Pantić.

Ni Odeljenje društvenih nauka nema kandidate za redovne članove, a za dopisne su predloženi Dragoljub Đorđević, Bojan Jovanović, Ilija Marić, Mirjana Rašević i Snežana Smederevac.

Na Odeljenju istorijskih nauka za redovne članove predloženi su Miodrag Marković i Slavenko Terzić, a za dopisne Dragan Bogetić, Ljubomirka Krkljuš, Bojana Krsmanović, Marijana Ricl i Vesna Bikić.

Odeljenje umetnosti za redovne članove je predložilo Svetislava Božića, a dopisne Mrđana Bajića, Dejana Mijača, Petra Mitkovića, Miodraga Tabačkog, Slobodana Šijana, Branimira Karanovića, Aleksandru Vrebalov i Borislava Stojkova.

Kada je reč o inostranim kandidatima, predloženi su Časlav Brukner za Odeljenje za matematiku fiziku i geo-nauke, Slobodan Simonović za Odeljenje tehničkih nauka, Natalija Naročnicka za Odeljenje istorijskih nauka, Ginter Princing takođe za Odeljenje istorijskih nauka i Nikita Sergejevič Mihalkov za Odeljenje umetnosti SANU.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest