NAJNOVIJA VREMENSKA PROGNOZA METEOROLOGA ĐURIĆA: Da li nam se leto vraća u prvoj polovini septembra?

Novosti onlajn

05. 09. 2021. u 13:11

OVOGODIŠNjI septembar protiče u znaku stabilnog, suvog i umereno toplog vremena.

НАЈНОВИЈА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА МЕТЕОРОЛОГА ЂУРИЋА: Да ли нам се лето враћа у првој половини септембра?

Foto: Depositphotos/Jutjub/Happy Tv

I narednih desetak dana biće sunčano, stabilno i suvo, kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Ovog vikenda Srbija i naše područje su pod uticajem anticiklona, čiji se centar nalazi iznad severne Evrope i Skandinavije. Istovremeno, iznad Grčke se nalazi plitko polje ciklona. Takva sinoptička situcaija dovodi do severostočnog strujanja iznad našeg područja, a sa kojim dolazi i do strujanja nešto svežije vazdušne mase, pa su temperature u granicama prosečnih vrednosti.

Inače, ovog vikenda, veoma hladna vazdušna masa nalazi se iznad istočne i severoistočne Evrope i ona Rusiji donosi pravo jesenje i kišovito vreme, uz temperature oko 10°C, koliko se beleži i na području Moskve. Nakon vrelog leta, ovo je prvi prodor arktičkog vazduha sa severa iznad istočne i severoistočne Evrope. Istovremeno, zapadni i jugozapadni deo Evrope pod uticajem su veoma tople vazdušne mase, pa su temperature u Francuskoj i širom zapadne Evrope od 25 do 30°C, a u Španiji preko 30°C.

- Prvi dan vikenda doneo je Srbiji sunčano, tokom dana i pravo letnje vreme, ali je tokom jutra bilo veoma hladno. Minimalna jutarnja temperatura kretala se od 6 do 12°C, u Beogradu do 13°C, dok je najhladnije bilo na Kopaoniku sa 5°C i u Sjenici sa 3°C. Ipak, tokom dana maksimalne temperature bile su prave letnje i kretale su se od 25 do 28°C, u Beogradu do 27°C. Sjenica je merila 22°C, Zlatibor 21°C, a Kopaonik 16°C. Zahvaljujući vedrom vremenu, zabeležena je i ogromna temperaturna razlika, jer je vedro vreme doprinelo i jakom dnevnom zagrevanju. Dnevna amplituda iznosila je i preko 20 stepeni, pa je u Leskovcu nakon jutarnjih 7°C, tokom dana mereno 28°C - navodi Đurić.

Zahvaljujući anticiklonu sa severa Evrope i u nastavku vikenda, ali i narednih dana očekuje stabilno, suvo i umereno toplo vreme, ali uz hladna, ponegde i maglovita jutra. Maksimalna temperatura biće danas od 24 do 28°C, u Beogradu do 26°C. Danas i u ponedeljak očekuje se nešto više oblaka, jer će se jedan snažan oblačni sistem sa obilnim padavinama premeštati od Tunisa preko Sicilije i juga Italije ka Grčkoj i Makedoniji. Periferni deo ovog oblačnog sistema doneće većem delu Srbije umereno oblačno vreme, tj. preovladavaće visoka cirusna oblačnost, dok će pretežno oblačno vreme biti na jugu Srbije, ponegde uz uslove za slabu i kratkotrajnu kišu.

Nešto niže temperature u ponedeljak i utorak

Ponedeljak i utorak doneće Srbiji nešto niže temperature i maksimalne vrednosti biće od 21 do 25°C, u Beogradu do 23°C. Naše područje i početkom sledeće sedmice biće pod uticajem snažnog anticiklona sa severa Evrope i očekuje se vazdušni pritisak znatno iznad normale, što će uslovljavati stabilno i suvo vreme, ali i strujanje nešto svežije vazdušne mase sa severoistoka, pa će temperature u ponedeljak i u utorak biti malo ispod prosečnih vrednosti.

- U drugoj polovini sledeće sedmice iznad Atlantskog okeana očekuje se česta aktivnost ciklona. Ciklonska aktivnost uslovljavaće da iznad većeg dela Evrope budu izražena jugozapadna visinska strujanja, naročito iznad zapadne i jugozapadne Evrope, a greben će se prostirati od severa Afrike preko jugozapadne Evrope i zapadnog Mediterana preko Alpa sve do centralne Evrope, a jednim delom i preko našeg područja. Na tom području Evrope očekuju se prave letnje temperature, jer će vazduh sa severa Afrike doneti temperature i i do 30°C, a najtoplije će biti na području od Španije preko Francuske do zemalja Beneluksa do Engleske i Nemačke - objašnjava meteorolog.

Od sredine sledeće sedmice i Srbija i naše podučje biće pod uticajem južnog strujanja, uz porast maksimalnih temperatura. U sredu, četvrtak i petak u Srbiji se očekuju sveža, ponegde i maglovita jutra, a tokom dana sunčano i toplo. Minimalna jutarnja temperatura biće od 6 do 14°C, a maksimalna dnevna od 24 do 28°C, u Beogradu do 27°C.

Narednog vikenda još toplije?

Prema trenutnim prognozama postoji mogućnost da narednog vikenda bude još toplije, a sve zbog priliva još toplije vazdušne mase sa zapada i jugozapada, pa da oko 11 i 12. septembra temperature budu i oko 30°C, ponegde čak i koji stepen preko 30°C.

- Prosečna maksimalna temperatura za prvu dekadu septembra je od 24 do 28°C. Dakle, prethodnih dana temperatura je bila ispod prosečnih vrednosti. Tokom ovog vikenda ona će biti oko prosečnih vrednosti, a početkom sledeće sedmice ponovo malo ispod prosečnih vrednosti. Već od sredine sledeće sedmice temperature će biti oko, a sledećeg vikenda i iznad prosečnih vrednosti - navodi Đurić.

Prema današnjim prognozama, prva polovina septembra proteći će u znaku veoma suvog vremena, uz ozbiljan deficit padavina, a temperature će nakon nešto hladnijeg vremena, u nastavku prve polovine septembra biti u skladu sa kalendarom, potom i prave letnje.

Bonus video: 

 

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća