OBJAVLJENA DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA: Evo šta nas očekuje u narednom periodu - vesti nisu dobre

Novosti onlajn

02. 09. 2021. u 16:21

PREMA najnovijim podacima iz prognostičkih modela, tokom septembra možemo da očekujemo umereno toplu i vlažnu jesen.

ОБЈАВЉЕНА ДУГОРОЧНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Ево шта нас очекује у наредном периоду - вести нису добре

Foto: Tanjug/S.A.

Milena Lazarević, meteorolog, kaže da će septembar biti umereno topao, bez velikih tropskih vrućina i tropskih talasa, a padavine će biti oko ili malo iznad proseka u zavisnosti od mesta do mesta.

Srednja minimalna temperatura na teritoriji cele Srbije biće malo iznad višegodišnjeg proseka, u intervalu od 7 do 14 stepeni. Upravo se u Beogradu očekuje ta srednja minimalna temperatura od 14 stepeni.

Kada je reč o srednjoj maksimalnoj temperaturi ona će biti oko proseka, u pojedinim delovima zemlje i malo ispod. Kretaće se od 17 do 24 stepena.

Jugoistočni i istočni predeli biće topliji od ostatka zemlje.
Danas razvedravanje, temperatura do 25 stepeni Celzijusa

Sveža vazdušna masa poreklom sa severa i dalje se zadržava iznad naših predela, pa će dnevne temperture i danas biti ispod višegodišnjeg proseka za početak septembra. Dodatnom osećaju današnje svežine doprinosiće i pojačan jak severni vetar, rekla je Lazarević.

Kako kaže, na kartama vetra, vidi se da će on oslabiti uveče i tokom noći

– U narednim satima smenjivaće se sunce i oblaci. Više oblačnih intervala biće tokom jutarnjih i prepodnevnih sati, dok se u drugom delu dana očekuje postepeno razvedravanje i duži sunčani intervali – rekla je Lazarević i dodaje da nakon svežeg jutra, dan će biti prijatan.

– Najviša dnevna u intervalu od 20 do 25 stepeni, ali će utisak biti da je svežije zbog severnog vetra – kaže Lazarević i dodaje da narednih dana treba očekivati porast temperature za stepen do dva.

– Prvu dekadu septembra obeležiće suvo, pretežno sunčano i umereno toplo vreme. Temperatura će se u najtoplijem delu dana, u većini mesta, kolebati oko 25 ponedeljka – kaže Lazarević.

Padavine posle 10. septembra

Padavine se mogu očekivati posle 10. septembra, dok će prvih deset dana uglavnom biti suvo. Na nivou celog meseca, očekujemo da će srednja suma padavina biti oko 50 mm. Najviše kiše, gledajući modele, padaće u jugozapadnim i zapadnim delovima zemlje. Sve u svemu, pred nama je umereno topao i prosečno vlažan septembar.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je da će srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imati vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek.

Minimalne i maksimalne temperature

– U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha od 14,1 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0,8 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek – navodi RHMZ .

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24 stepena, navodi Alo.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama sa nižim vrednostima u proseku za oko 6 mm, a u Jugozapadnoj i Južnoj Srbiji, Šumadiji i Timočkoj Krajini ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 15 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 41 mm.

Bonus video: JOŠ IMA LUBENICA: Bliži se kraj sezone, a ova slatka poslastica je pre svega veoma zdrava

 

(Objektiv)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)