MINISTAR RUŽIĆ O KAMPANJI PROTIV HIMNE: U Nemačkoj bošnjačka deca Dan škole obeležavaju sa nemačkim državnim simbolima

Novosti online

01. 09. 2021. u 12:43

GRAĐANI Srbije, bez obzira na nacionalnu pripadnost, uživaju jednaka prava i osnovno je da kao građani te iste države poštujemo njene osnovne simbole – zastavu, himnu i grb, rekao je ministar obrazovanja Branko Ružić nakon negodovanja Bošnjačkog nacionalnog veća zbog intoniranja državne himne na početku školske godine.

МИНИСТАР РУЖИЋ О КАМПАЊИ ПРОТИВ ХИМНЕ: У Немачкој бошњачка деца Дан школе обележавају са немачким државним симболима

Foto: N. Živanović

- Da li je to toliko teško učiniti bilo kom pojedincu u ovoj zemlji u kojoj živimo, radimo, obrazujemo se, radujemo se? Posebno ukoliko ta ista država uzvraća bolje nego mnoge zemlje u svetu i bude hvaljena u međunarodnim institucijama za isto. Posebno ukoliko ta ista država obezbeđuje zakone u svim oblastima kako bi svi pripadnici nacionalnih manjina mogli da uče na svom jeziku, u opštini se obraćaju na svom jeziku, upisuju se u javne knjige na svom pismu, ispisujemo toponime gde su nastanjeni, imaju prednost pri zapošljavanju, da neguju svoju tradiciju i kulturu - zapitao je Ružić.

Branko Ružić / Foto Ministarstvo prosvete

On je postavio pitanje i da li se mnogo traži od nekoga, ako je zahtevano da se poštuju osnovni državni simboli, definisani Ustavom Srbije.

- Što se tiče BNV, ne vidim da je reagovao neko što u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Hrvatskoj bošnjačka deca prisustvuju obeležavanju važnih datuma i događaja kao što je Dan škole sa njihovim državnim simbolima - zaključio je ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (31)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere