"VOJVOĐANI" NA POPISU SU OPASAN PRESEDAN: SANU osudila ideju Čanka i Odžića koju podržava Čomićeva

Lj. BEGENIŠIĆ

31. 08. 2021. u 09:00

UVOĐENjE odrednice "Vojvođanin" na popisu bio bi opasan presedan, ne samo sa gledišta načelnih i suštinskih razloga, već i po načinu na koji se do ovog predloga došlo.

ВОЈВОЂАНИ НА ПОПИСУ СУ ОПАСАН ПРЕСЕДАН: САНУ осудила идеју Чанка и Оџића коју подржава Чомићева

Foto D. Milovanović

Ovako je Srpska akademija nauka i umetnosti reagovala na predlog da se na popisu koji je planiran za sledeću godinu uvede i odrednica "Vojvođanin", a o čemu su "Novosti" danima unazad upozoravale domaću javnost.

- Izvršni odbor SANU sa čuđenjem se upoznao sa ovom idejom. Ne sporeći prava svakog pojedinca da se izjašnjava kako želi, smatramo da bi formulacija ovog predloga bila opasan presedan. Akademija je spremna da učestvuje u naučno zasnovanim razgovorima, obrazloži stavove svojih članova i sasluša druga mišljenja - stoji u saopštenju SANU.

Ovu ideju najenergičnije je osudio i akademik Vasilije Krestić koji upozorava da će, ako se na nju pristane, u perspektivi biti veoma opasna.

- To je državni separatizam i vodi u secesiju Vojvodine. Ovu ideju zagovaraju ljudi koji ne mogu da shvate da je prošlo vreme takvog podvajanja. Neprihvatljivo je da se Vojvođani smatraju nacionalnim entitetom. Oštro sam protiv toga, reč je o dezintegraciji Srbije - kaže Krestić, za "Novosti".

Da podsetimo, inicijativu da se odrednica "Vojvođanin/Vojvođanka" na popisu stanovništva 2022. klasifikuje kao posebna nacionalna pripadnost pokrenuo je Vojvođanski front koji čine dve stranke - LSV i Vojvođanska partija.

Predstavnici ovih opcija razgovarali su i sa ministarkom za ljudska i manjinska prava Gordanom Čomić, kojoj su predstavili inicijativu da se svim građanima omogući "pravo na slobodno izjašnjavanje i vojvođanski identitet". Ministarka Čomić podržala je tu ideju i navela da je njeno ministarstvo otvoreno za dijalog.

S druge strane, u pokrajinskoj vladi i vladajućoj koaliciji kažu da vojvođanska nacija ne postoji, da smatraju nedopustivim nametanje putem izmišljenog društvenog dijaloga, neistinitih odrednica o nacionalnom izjašnjavanju koje očigledno zagovaraju ministarka Čomić i predstavnici minornih političkih stranaka u Vojvodini.

U pokrajinskoj vladi, ovu inicijativu vide i kao pitanja razgradnje srpskog nacionalnog identiteta, pod obrazloženjem da je "savršeno jasno da se odrednica "Vojvođanin/Vojvođanka" neće vezivati za Mađare, Slovake, Hrvate i druge.

SREMCI I PIROĆANCI

NA popisu 2011. godine, građani koji su se izjasnili prema svojoj regionalnoj ili lokalnoj pripadnosti - na primer kao Šumadinci, Vojvođani, Beograđani, Sremci, Piroćanci i slično - svrstani su u kategoriju "Regionalna pripadnost".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća