DECA ĆE MORATI DA NOSE MASKE U OVIM SITUACIJAMA: Doktor Kon detaljno o početku nove školske godine

Novosti online

30. 08. 2021. u 09:51

EPIDEMIOLOG dr Predrag Kon izjavio je, govoreći o skorom početku školske godine, da deca moraju da nose maske prilikom ulaska u školu sve dok dođu u svoje klupe, ali i u momentima kad pričaju u razredu.

ДЕЦА ЋЕ МОРАТИ ДА НОСЕ МАСКЕ У ОВИМ СИТУАЦИЈАМА: Доктор Кон детаљно о почетку нове школске године

Foto: PRintskrin/ Jutarnji Program TV HAPPY

- U svojoj klupi, sve dok pričaju sa drugarima takođe nose maske. Onog momenta kad čas počne i dete ćuti može da skine masku i odloži je. Kad ga prozovu da odgovara ili kad želi da priča s nekim, tada mora da stavi masku - rekao je Kon, za TV Hepi, navodeći da govori o situaciji kad nema virusa ni u jednom razredu.

Kako je naveo, đak "onog momenta kad se završi čas i ustaje sa stolice, stavlja masku".

- Kada je na školskom odmoru u otvorenom dvorištu, u njemu može da bude bez maske ali mora da vodi računa da nisu jako zbijena. Ako su blizu jedno drugom treba da nose maske dok razgovaraju - rekao je Kon, navodeći da će morati da se gleda da li se to poštuje i upozorava.

On je rekao da sa đacima pogotovo nižih razreda neće biti problema, čak će oni upozoravati druge, ali će ih, uslovno rečeno, biti "kad se stvori atmosfera - 'ajde skini više tu masku'" kod srednjoškolaca.

Govoreći o važnosti nošenja maski, jer postoje i "antimaskeri", Kon je rekao da ona štiti od toga da se govorom ne prenose sitne kapi koje se ne vide, a mogu da zaraze.

Kon, koji je član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, upozorio je da pojedinac neće sebe dovoljno zaštiti ako samo on nosi masku već to treba da čini i onaj sa kojim je u kontaktu, pogotovo što se bolest može javiti i bez vidljivih simptoma.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije