NAŠI ZUBARI U SVETSKOM VRHU: Stomatološki fakultet u Beogradu ponovo odlično plasiran na prestižnoj Šangajskoj listi

Branka Borisavljević

29. 08. 2021. u 10:13

STOMATOLOŠKI fakultet Univerziteta u Beograda će do kraja godine otvoriti najmoderniji razvojni implantološki centar sa šest naučno-istraživačkih laboratorija i edukativnim centrom, jedinim na Balkanu, a možda i u Evropi.

НАШИ ЗУБАРИ У СВЕТСКОМ ВРХУ: Стоматолошки факултет у Београду поново одлично пласиран на престижној Шангајској листи

Prostorije Stomatološkog fakulteta / Foto M. Anđela

U protekle dve godine fakultet je kompletno sredio svih osam klinika u svom sastavu, sale i amfiteatre, kupljena je najsavremenija oprema, tako da su studenti dobili odlične uslove za učenje i praktičnu nastavu.

Kvalitet školovanja budućih stomatologa je prepoznat i u svetskoj akademskoj zajednici najboljih, pa se Stomatološki fakultet na nedavno objavljenoj Šangajskoj listi nalazi od 20. do 30. mesta, daleko ispred matičnog univerziteta, koji više nije među 500 najboljih u svetu.

Ekipa "Novosti" se uverila u sjajne uslove za studiranje. Moderno sređene čekaonice, stomatološke stolice i mašine sa pratećom opremom, koje se mogu videti u najboljim privatnim ordinacijama, kvalitetni materijali koji se koriste u radu, ljubazni doktori, sestre i tehničari, kafić. Stoga, nije ni čudo što zatičemo nasmejane pacijente, što nije uobičajena slika kod zubara.

U razgovoru za "Novosti" prof. dr Aleksa Marković, dekan Stomatološkog fakulteta, otkriva "tajnu" uspeha ove ustanove.

- Osnov je što već duži vremenski period vodimo računa o podmlađivanju kadra - kaže profesor Marković. - Treba od šest do 10 godina da se postane nastavnik. Mi o tome strogo vodimo računa, pa smo u poslednje tri godine izabrali 20 mladih nastavnika, što je za ponos fakulteta. Takođe, i van onoga što dobijemo od države, iz sopstvenih sredstava ulažemo u nastavu i usavršavanje. Ne kažemo da su mala sredstva koja daje država za nauku, ali ona nisu dovoljna.

Profesor Marković ističe da je Stomatološki, možda, jedini fakultet koji šalje mlade saradnike na usavršavanje. Stipendija je 10.000 evra godišnje, a svake godine ode jedan do dva studenta, što značajno doprinosi uspostavljanju saradnje sa kolegama iz inostranstva.

Prostorije Stomatološkog fakulteta / Foto M. Anđela

- Pre par godina smo uveli i da najboljem studentu damo šansu da ostane na fakultetu - navodi profesor Marković. - Zaposlimo ga na godinu dana u nekoj od osam radnih jedinica, gde ima mesta. Ako je moguće, trudimo se i da ispunimo njihovu želju, ono šta ih najviše interesuje. Posle isteka godinu dana tražimo povratnu infromaciju od nastavnika i saradnika, da li taj najbolje diplomirani student ispunjava uslove da ostane da radi na fakultetu. Uključujemo ga u nastavni, naučni i rad sa pacijentima, da vidimo gde se najbolje nalazi. To radimo već pet godina i svih petoro najboljih su dobili stalno zaposlenje.

Godinama unazad ne jenjava interesovanje za upis na studije stomatologije. Tako je i u proteklom upisnom roku za 220 mesta konkurisalo 820 kandidata, četiri na jedno mesto. Za razliku od svojih kolega na nekim inostranim fakultetima, naši stomatolozi imaju najkvalitetniju besplatnu praktičnu nastavu, i to na pacijentima.

- Naši studenti su spremni da, po diplomiranju, mogu da počnu da rade - naglašava naš sagovornik. - Naravno, s vremenom stiču rutinu i iskustvo. Retki smo, na ovim prostorima, koji forsiramo praktičnu nastavu, gde studenti rade. U Italiji, recimo, rade na modelu, kod nas na pacijentu, uz superviziju nastavnika i saradnika. Imaju besplatni program praktične nastave, a pacijent na studentskim vežbama ne plaća ništa. Dok traje školska godina, od oktobra do 15. januara i od 15. februara do juna, može da dođe bilo koji pacijent, bez uputa i bez plaćanja intervencije.

Prema rečima profesora Markovića, prošle godine fakultet je prošao novi krug akreditacije, a plan i program prilagođen je kriterijumima u EU, kako bi studenti lakše nostrifikovali diplomu.

- Cilj nam je bio da poboljšamo kvalitet nastave i olakšamo studentima, ali i neke stvare koje fale da ubacimo i dobijemo kvalitetniji program - objašnjava dr Marković. - U jednoj godini smo imali deset ispita, što je jednostavno nemoguće ispuniti, pa se dešavalo da studenti zapnu, da prenose ispite. Po starom programu nisu imali, recimo, infektivne predmete, ali mogli su da ih biraju. Međutim, u praksi je to značilo da ih pola generacije nije slušalo. Stomatolog je doktor i treba da ima osnovno znanje i iz infektivnih bolesti.

Dr Aleksa Marković, dekan Stomatološkog fakulteta / Foto M. Anđela

Fakultet završava razvojni implantološki centar, za koji je nabavljen veći deo opreme.

- U centru će se raditi kompletna implantologija, a studenti će imati praktičnu nastavu - navodi dr Marković. - Takođe, održavaće se kursevi, ne samo za stomatologe iz Srbije, već iz celog sveta. Svake godine imamo jednog stipendistu iz različitih zemalja - Grčke, Kine, ove godine dolazi iz Japana, koji provedu godinu dana na našem fakultetu. Bićemo najbolji edukativni centar iz oblasti implantologije. Trebalo bi da počne i supspecijalizacija iz ove oblasti, koja će trajati godinu dana.

Ove godine na listi najboljih svetskih visokoškoskih ustanova bilo je više od 1.800 univerziteta iz 93 zemlje. Već godinama na prvom mestu je Harvard.

FINANSIRA UDžBENIKE NASTAVNIKA

- Fakultet finansira izdavanja udžbenika svojih nastavnika, koje komisija odobri - kaže dr Marković. - Počeli smo da obnavljamo literaturu, jer imamo stare udžbenike. Studenti moraju imati savremenu literaturu, po prihvatljivim cenama, a nastavnicima to treba zbog napredovanja. Ranije se dešavalo, napišete udžbenik, date ga izdavačkoj kući i ona određuje cenu.

Prostorije Stomatološkog fakulteta / Foto M. Anđela

MEĐUNARODNA SARADNjA

STOMATOLOŠKI fakultet ima veoma razvijenu međunarodnu saradnju.

- Imamo projekte sa Italijom, Francuskom i Nemačkom, Švedskom... - To nam dosta pomaže, jer naši mladi ljudi sarađuju sa drugim ustanovama, rade zajedničke projekte i iz toga proizilazi dosta publikacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)