VELIKO INTERESOVANJE ZA TREĆU DOZU: Evo koja je vakcina najtraženija!

Novosti online

27. 08. 2021. u 16:09

TREĆU dozu vakcine u Srbiji do 26.avgusta primilo je 100.577 građana, prenose medije.

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ТРЕЋУ ДОЗУ: Ево која је вакцина најтраженија!

Foto: Grad Vršac

Sinofarm vakcinu primilo je 63.827 osoba, zatim sledi Fajzer, koju je za treću dozu uzelo 35.393 građana Srbije. Ukupno 1.331 osoba primila je kao treću dozu vakcinu Sputnjik Ve, a AstraZeneku kao treću dozu do sada primilo 26 građana.

Da podsetimo, vakcinacija trećom dozom počela je 17.avgusta, a kako kažu direktori domova zdravlja, interesovanje za buster dozu je veliko.

Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, nedavni je u razgovoru za medije razrešio sve nedoumice, objašnjavajući kako da odaberete pravu vakcinu. Kako je tada pojasnio, doktor na punktu je u obavezi da odgovori na sva pitanja onog koji je došao da primi vakcinu, a Ministarstvo zdravlja je zauzelo stav o „slobodnom izboru“ jer želi da ispoštuje građane da biraju i treću vakcinu, kao prvu, uz naznaku da saslušaju savet lekara na punktu.

- Dobro bi bilo da svi sačekaju od eUprave poruku, da se jave jer je isteklo šest meseci od druge doze, i tek onda da odu do najbližeg doma zdravlja. Zauzet je stav, da ne mora da se primi treća doza tamo gde su primljene prva i druga. Razlog je komfor koji želimo da priuštimo odgovornim građanima, koji su pokazali i ličnu i kolektivnu odgovornost tako što su se vakcinisali i revakcinisali. Što se tiče odabira treće doze, ministar zdravlja je oformio radnu grupu prošlog četvrtka, koja je tu da sagleda i razmotri sve aspekte i još bolje građanima objasni sve o davanju treće doze. Ta radna grupa je sve analizirala i mi smo omogućili građanima da već od utorka primaju treću dozu. Što se tiče samog odabira, znači savet je bio na početku da to bude mRNK ili Fajzer vakcina, međutim mogu se odabrati sve četiri vakcine koje je naša Agencija za lekove registrovala i odobrila - objašnjava dr Đerlek.

O trećoj dozi govorila je nedavno za medije i doc.dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" koja je razjasnila sve nedoumice u vezi sa trećom dozom. Da li treba otići kod svog izabranog lekara ili je dovoljno porazgovarati sa doktorom na vakcinalnom punktu, da li je bezbedno da građani sami biraju koju će treću dozu, ili je ipak bolje da se pre toga posavetuju sa svojim lekarom…

- Nema potrebe ići kod izabranog lekara. Lekar na vakcinalnom punktu će vam pružiti odgovore na pitanja pre primanja treće doze vakcine. Vi ste se već vakcinisali sa dve doze. Posle druge doze je prošlo šest meseci. I dalje smo u epidemijskom talasu, pojavljuju se nove modifikacije virusa i pomoć trece doze vakcine je veoma poželjna. Odluku o vrsti vakcine koja će biti primenjena kao treća doza donosi osoba koja se vakciniše, ali je pre samog sprovođenja vakcinacije neophodna konsultacija sa lekarom na vakcinalnom punktu, koji nakon sagledavanja prisustva kontrindikacija za imunizaciju može dati preporuku. Osoba koja prima treću dozu, vakcinisana je vec dva puta istom vakcinom, pa se isti princip i vakcinacija istom vakcinom očekuje i sada. Najznačajnija je nova doza koja treba da poveća zaštitu vakcinisane osobe. Nije važna vrsta vakcine. Takođe, ukoliko neko želi da promeni vrstu vakcine i to je moguće. Svakako, razgovor sa lekarom na vakcinalnom punktu biće dostupan, a osoba može da odluči, da li će kao treću dozu odabrati neku drugu vakcinu - objasnila je dr Jovanović.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024