ČAS BEZ MASKE, ALI SA OPREZOM: Ministarstvo prosvete poslalo uputstvo o organizaciji nastave svim školama

Lj. BEGENIŠIĆ

26. 08. 2021. u 11:00

DAN nakon što je Krizni štab odlučio kako će se odvijati nastava od 1. septembra, Ministarstvo prosvete je svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji uputilo Stručno uputstvo u kome su sadržane detaljne smernice za organizaciju nastave u školskoj 2021/2022. godini.

ЧАС БЕЗ МАСКЕ, АЛИ СА ОПРЕЗОМ: Министарство просвете послало упутство о организацији наставе свим школама

Foto V. Danilov

Direktorima je preporučeno da se posebna pažnja obrati na to da se susreti učenika prvog i petog razreda osnovne škole, kao i prvog razreda srednje škole sa "novim" nastavnicima oraganizuju uz pune mere zdravstvene zaštite. Sugerisano je da je to najbolje obaviti dan pre početka škole - 31. avgusta.

- U tim susretima potrebno je primeniti sve mere, a to su: fizička distanca, zaštitne maske, spoljašnji prostor škole, veliki unutrašnji prostori, predstavljanje i razgovori u manjim grupama, pauze između sastanaka sa obaveznim merama za čišćenje i pripremu prostora i druge mere - navedeno je u saopštenju.

Da podsetimo, prema planu Ministarstva provete, koji je aminovao Krizni štab, školska godina počeće normalno, časovi će trajati 45 minuta, cela odeljenja sešće u klupe, a maske će nositi kada pričaju i odgovaraju. Nastavici koji su vakcinisani neće nositi maske, osim kada se primaknu detetu na metar i po razdaljine. Škole će se deliti na tri zone - zelenu, žutu i crvenu, po principu semafora - zavisno od stepena zaraze u lokalnoj sredini. Pa će tako škole u zelenoj zoni raditi normalno, one koje uđu u žutu zonu primenjivaće kombinovani model nastave, dok će ustanove u crvenoj zoni u potpunosti preći na onlajn nastavu.

Inače, od 25. do 31. avgusta na regionalnom ili opštinskom nivou biće održani sastanci sa direktorima škola, kao vid dodatne podrške u rešavanju konkretnih pitanja od značaja za uspešan početak školske godine.

LjUDI NAJJAČA KARIKA

MINISTARSTVO prosvete navodi da je najveći broj škola spreman da pripremi i realizuje plan rada za ovu godinu, s obzirom na to da se u prethodne dve školske godine steklo značajno profesionalno iskustvo sa vrlo dobrim rezultatima.

- Pokazalo se da su u većini škola najjači ljudski resursi - navode u Ministarstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)