ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Doneta odluka o početku školske godine (VIDEO)

Novosti online

24. 08. 2021. u 16:21

DANAS je u Palati Srbija održana nova sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa na kojoj je razmatrana trenutna epidemiološka situacija i početak školske godine.

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Донета одлука о почетку школске године (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sednici prisustvuje i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, kao i doktor Predrag Kon.

Ministar Ružić je rekao da će danas predstaviti detaljan plan školsko obrazovnog rada, koji je usvojen od strane Kriznog štaba.

- Mi ovim planom želimo da pošaljemo nekoliko važnih poruka. Pre svega da je obrazovanje dece jedan od najvećih prioriteta u našem radu, i da mu pristupamo u sinergiji sa svim drugim državnim telima. Razgovarali smo pre svega sa zdravstvenom strukom, pošto je borba protiv korone pre svega zdravstvena bitka, a ono što je prioritet je zdravlje svih nas - rekao je ministar Ružić.

Ministar je rekao da su ranije izbegavali da preuranjeno iznose planove, već je cilj bio da se donese sigurna informacija o školovanju dece.

- Ono što jeste bilo bitno da komuniciramo je da nastava krene redovno, da se đaci ne dele u grupe i da časovi traju 45 minuta. To ne znači da je prethodne godine to rađeno loše, i mi dugujemo veliku zahvalnost svim obrazovnim radnicima - rekao je ministar.

Ružić dodaje da je institut Batut izradio taj plan, i da će tim pratiti i koordinisati stanje u školama, i da će na nedeljnom nivou donositi odluke u svakoj samoupravi o tome kako će se odvijati nastava.

- Škola će početi 1. septembra, časovi će trajati 45 minuta. Postoje tri modela. Prvi model podrazumeva da se časovi odvijaju normalno. Deca nose masku samo kada razgovaraju, vakcinisani profesori ne nose masku dok ne priđu đacima na metar i po rastojanja. Drugi model, kombinovani za učenike sedmog i osmog razreda i srednjoškolce, razlika je da bi se činila na dnevnom, a prethodne godine je bilo na nedeljnom nivou. Tim za škole može da proceni da ovakav model spusti i na nivo petog i šestog razreda. Treći model je za najugroženije lokalne samouprave, koji podrazumeva za srednjoškolce onlajn nastavu, za osnovce do 4. razreda kombinovanu nastavu od 30 minuta i grupe od 16 ucenika, a za osnovce od 5. do 8. razreda smenjivaće se u danu po modelu nastave - rekao je ministar.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On kaže da su preporuke za predškolske ustanove date još u julu, i da ih se svi pridržavaju.

- Kada dođe do zaražavanja, ako se jedno dete razboli u grupi ili odeljenju, sva deca od tada nose maske, zaraženo dete se izdvaja i ide u karantin. Ako ima dvoje obolelih, ta grupa ili odeljenje deset dana imaju onlajn nastavu - ističe Ružić.

Ministar kaže da je vakcinacija civilizacijska tekovina, i apeluje na sve prosvetne radnike i građane da se vakcinišu, kako bismo sačuvali živote i pokazali odgovornost prema bližnjima.

Doktor Predrag Kon je rekao da nam epidemiološka situacija nije baš naklonjena, i da će morati striktno da se poštuje sve što je propisano ovim planom.

- Ovi modeli koji su prikazani pokazuju da se kreće praktično sa nekom situacijom koja podrazumeva da u školu dolaze zdravi, i da su nastavnici što je moguće više vakcinisani. Ako nisu vakcinisani moraće da nose maske. Tu je definisano kad mogu da se skinu maske, kada mogu da se nose. Vidi se da su maske zamenile vakcinaciju na neki način, iako imamo vakcine koje su prošle sve ono što je neophodno po standarnima i bezbedne su - rekao je Kon.

Epidemiolog je naveo da roditeljim i deci želi srećan početak u školu, i još jednom podsetio da je glavno oružje borbe sa epidemijom vakcina.

- Što više oko dece ima vakcinisanih, manja je šansa da se zaraza donese u školu. Mi moramo da naglasimo da konkretna nauka, a ne pojedinci, stoje iza apela za vakcinacijom. Ja iz dubine duše i srži moga bića želim dobro i deci i Srbiji, i tako funkcionišem i radim - istakao je Kon.

Ministar Ružić je pojasnio, tokom odgovaranja na pitanja novinara, da će u celoj Srbiji deca krenuti u škole, i da će tim za škole pratiti primenu svih mera.

- Imajući u vidu da je to živ organizam, kao što to virus i jeste, i ukoliko dođe u nekoj sredini do promene podržaćemo promenu mera. Da podsetimo da je obrazovni sistem prošle godine pokazao visok stepen rezistentnosti i pored svega što se dešavalo. Samo obrazovni sistem nije refleksija stanja u nekoj lokalnoj samoupravi - rekao je Ružić.

Dr Kon je pomenuo kovid propusnice, kao i obaveznu vakcinaciju medicinskih i prosvetnih radnika, i rekao je da su danas govorili o tome, ali da je glavna tema bila početak školske godine.

- Mi u medicinskom delu Kriznog štaba tvrdo insistiramo još od marta meseca da imunizacija zdravstvenih radnika bude obavezna, i mislim da je neprihvatljivo da medicinari neguju pacijente a ne budu vakcinisani - ističe Kon.

Ministar Ružić je rekao da nam osnovni pokazatelji pokazuju da prema planu postoji pet grupa, od najnižeg do najvišeg rizika od zaraze.

- Kada govorimo o brojevima, pričamo o broju zaraženih. Takođe, pokazatelj je procenat pozitivnih na PCR i antigenskom testu u proteklih 14 dana. U model je uračunat i procenat zauzetih bolničkih postelja. Kada gledamo sve to u praksi, znamo da je raspust, i da dolazi do nekih fluktuacija, kao što su udari lokalnog karaktera. Tako je u Sijarinskoj banji bila neka proslava, pa je tu došlo do zaražavanja. Tako da to nisu neke referentne vrednosti za menjanje modela obrazovnog rada - kaže ministar.

On navodi da je definisan protokol o ponašanju, koji uključuje maske za lice, fizičku distancu, higijenu ruku, čišćenje škole i saradnja sa nadležnom zdravstvenom službom.

Ministar Ružić kaže i da je teško ovako sveobuhvatan pristup svesti na jednostavniji jezik, ali da je to zbog toga što je i situacija kompleksna.

- U svakom slučaju mi šaljemo uputstva svim školama, tako da niko neće biti zakinut za jasnu i preciznu informaciju na koji način će se taj proces odvijati. Ono što smo se svi složili je da 1. septembra krenemo na tradicionalan način sa školskom godinom. Što se tiče broja vakcinisane dece, prošle nedelje smo imali podatak da je to broj od četiri hiljade. Što se tiče zaposlenih u školstvu to je 51 procenat vakinisanih. Tu treba uzeti u obzir i one koji su preležali koronu, što može da ohrabri, ali to ne znači da onaj apel sa početka ne stoji - kaže ministar, i još jednom apeluje na sve da pokažu solidarnost i da se vakcinišu.

Doktor Predrag Kon je rekao da se sa trećom dozom znatno smanjuje cirkulacija virusa, a posebno se smanjuje rizik za stariju populaciju.

- U Izraelu je preko 1.400.000 doza treće vakcine dato, i već se vidi pad broja zaraženih. To je pitanje za Nacionalni komitet za imunizaciju, koji je doneo takvu preporuku. Jezgro tog stručnog dela čine poznati i eminentni profesori. Takva oluka je primerena ovoj situaciji, i mislim da će dati rezultate. Sa druge strane jasno je, kada vidite Britaniju ili Izrael, da dolazi do proboja imuniteta, dok je hospitalizacija čak tri puta manja, jasno je da je to ispravna odluka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)