„DŽERUZALEM POST“ SE IZVINIO ZBOG GOLDMANOVOG TEKSTA: Ne smemo dozvoliti da se istorija revidira da bi odgovarala nacionalističkim interesima

Tanjug

23. 08. 2021. u 11:24

IZRAELSKI list „Džeruzalem post“ izrazio je duboko žaljenje zbog objavljivanja teksta autora Dejvida Goldmana, u kojem se, između ostalog, navodi da je broj žrtava u ustaškom logoru Jasenovac bio između 2.500 i 4.500 i da Srbija nema dokaze da ih je bilo više, uz poruku da se ne sme dozvoliti revizija istorije.

„ЏЕРУЗАЛЕМ ПОСТ“ СЕ ИЗВИНИО ЗБОГ ГОЛДМАНОВОГ ТЕКСТА: Не смемо дозволити да се историја ревидира да би одговарала националистичким интересима

Foto: Novosti

U tekstu „Ovo sramotno ismevanje holokausta mora odmah da prestane” pisca Davida Goldmana ismeva se i omalovažava hrvatski istoričar Ivo Goldštajn, koji je odmah odgovorio u tekstu pod nazivom „Kolaž laži” objavljenom na portalu „Džeruzalem posta”.

- Zbog budućih generacija, kao i radi sećanja na šest miliona Jevreja ubijenih u holokaustu, ne smemo dozvoliti da se istorija revidira kako bi odgovarala nacionalističkim interesima. To je bio problem sa onim što je Goldman pokušavao da uradi - objavljeno je na zvaničnom sajtu tog lista.

- Ne možemo dozvoliti da se činjenice i istina o holokaustu otmu u korist uskih političkih interesa - dodaje se u tekstu uredništva.

Taj list dalje navodi da su priče o holokaustu postale „bitka narativa” koje se koriste u različite svrhe, budući da je sve manje i manje živih svedoka tog stravičnog događaja.

Dodaje se da i postoje različiti stavovi vezano za uloge Hrvata i Srba, kao i da takva osetljivost postoji podjednako u gotovo svim zemljama u Evropi, uključujući Rusiju, Ukrajinu, Mađarsku i zapadnoevropske zemlje koje su nacisti osvojili u Drugom svetskom ratu.

Goldman je u svom tekstu izneo tvrdnju da je broj žrtava ustaškog koncentracionog logora Jasenovac preuveličan i istakao Goldštajnovu ulogu u tome.

Goldštajn u odgovoru ističe da je bio šokiran tim kolažom laži, distorzija i izmišljotina, dodajući da nikad nije čuo za Goldmana dok nije pročitao njegov članak.

Podsećajući koliko su se on i njegov otac Slavko bavili ustaškom Nezavisnom Državom Hrvatskom i Jasenovcem, Goldštajn ukazuje da su dosledno opisivali zločinački karakter te države i logora u kojem je počinjen genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima, kao i masovni zločini nad Hrvatima antifašistima i drugima.

Navodi da je tokom prošlih decenija nekoliko kustosa Spomen područja Jasenovac marljivo radilo na tome i da je prikupljeno 83.145 imena žrtava, od čega 48.217 Srba, 16.164 Roma, 13.143 Jevreja i 4.281 Hrvata.

Prema njegovoj oceni, te brojeve treba povećati približno 10 do 20 odsto, kako bi se došlo do približnog konačnog ukupnog broja stradalih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)