POKLON SRBIJE ANGOLI: Donacija 50.000 vakcina Sputnjik V

Tanjug

21. 08. 2021. u 11:56

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministarka zdravlja Angole Silvija Lutukuta potpisali su danas u Luandi ugovor o donaciji Srbije toj afričkoj zemlji koja se sastoji od 50.000 vakcina Sputnjik V protiv virusa korona.

ПОКЛОН СРБИЈЕ АНГОЛИ: Донација 50.000 вакцина Спутњик В

Foto: Tanjug

U Angoli je do sada dato oko 1,7 miliona doza vakcina protiv virusa korona što je, kada se uzme u obzir da je za potpunu zaštitu potrebno dve doze, dovoljno za 2,7 odsto stanovništva te zemlje.

Od početka pandemije do sada je u Angoli zabeleženo oko 45.000 pozitivnih na virus korona, a od posledica kovid-19, preminulo je 1.100 osoba.

Ministarka Lutukuta, nakon potpisivanja ugovora o donaciji vakcina, a na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom srpske diplomatije, istakla je zahvalnost Srbiji što pomaže Angoli u borbi protiv epidemije virusa korona.

-Znamo da vakcine spasavaju živote i zahvalni smo na ovoj donaciji, kazala je Lutukuta, ističući da je ova donacija od velikog značaja za Angolu i izražavajući uverenje da je ovo samo početak kada je reč o vakcinama.

Lutukuta je rekla i da donacija vakcina nije samo pomoć u borbi protiv virusa korone, već je i ekonomski značajan doprinos Angoli.

Selaković je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da razlog njegove posete nije samo potpisivanje ugovora o donaciji vakcina, već i eventualni dogovori da se ove godine organizuje sastanak predsednika Srbije i Angole - Aleksandra Vučića i Žoao Manuela Gonsalveša Lourensa.

-Tokom današnje posete ohrabren sam da do tog sastanka može doći veoma brzo, kazao je Selaković i dodao da se nada da će tada biti organizovan i privredni forum na kojem bi učestvovali privrednici iz obe zemlje.

Ocenjujući odnose Srbije i Angole, Selaković je kazao da su oni prijateljski i bratski, a odlični odnosi su, kako je dodao, rezultat istorijske podrške koju te dve zemlje jedna drugoj daju.

Prema njegovim rečima, postoji i dosta potencijala da se odnosi unaprede.

-Nakon današnjih sastanaka, uveren sam da naši odnosi koji su prijateljski, bratski, iskreni, mogu biti unapređeni na viši nivo, kazao je šef srpske diplomatije.

Naveo je da postoji mnogo oblasti u kojima se može unaprediti saradnja dve zemlje, a kada je reč o ekonomiji, smatra da dve zemlje mogu uraditi mnogo na unapređenju saradnje u poljoprivredi, proizvodnji hrane, implementaciji moderne tehnologije u poljoprivredi, ali i u oblasti infrastrukture, telekomunikacija, farmaceutske industrije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...